Jocurile Olimpice de Iarnă. Referendum surpriză în Canada

Locuitorii din Calgary au participat la un referendum privind candidatura la organizarea JO 2026.

Locuitorii din Calgary s-au pronunţat împotriva candidaturii oraşului canadian la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, la capătul unui referendum consultativ, informează AFP. Conform datelor preliminare date publicităţii la două ore după încheierea birourilor de vot, 56,4% din populaţia oraşului Calgary s-a pronunţat pentru 'Nu' în cadrul acestui scrutin electronic, faţă de 43,6% care s-au exprimat în favoarea organizării Olimpiadei albe.

Rezultatele oficiale vor fi publicate vineri, au precizat autorităţile locale. Cu o participare de 304.774 de votanţi din 767.000 posibili, cetăţenii din Calgary au transmis un mesaj puternic: la trei decenii după ce au găzduit JO de iarnă din 1988, marcate de parcursurile improbabile ale săritorului cu schiurile britanic Eddie The Eagle şi echipajului de bob al Jamaicăi, devenit celebru graţie filmului 'Rasta Rockett', nu mai vor flacăra olimpică în oraşul lor.

Doar două opțiuni

Consiliul municipal din Calgary, care urmează să se pronunţe la începutul săptămânii viitoare în privinţa continuării sau renunţării la candidatură, pare să nu aibă altă variantă decât aceea de a arunca prosopul. Înaintea acestui referendum, provincia Alberta, care urma să cofinanţeze proiectul, a avertizat că îşi va retrage sprijinul în cazul în care populaţia din Calgary se va opune proiectului. Abandonul, probabil, al oraşului Calgary reprezintă o veste rea pentru Comitetul Internaţional Olimpic, căruia îi mai rămân deocamdată doar două opţiuni pentru JO din 2026: capitala Suediei, Stockholm, şi candidatura comună Milano/Cortina d'Ampezzo (Italia).

Rămâne de văzut, însă, dacă cele două opţiuni vor rămâne valabile până în iunie 2019, când urmează să fie desemnat oraşul gazdă, în condiţiile în care candidatura italiană, de exemplu, nu beneficiază de sprijinul financiar al Romei. Salvarea ar putea veni din tot din America de Nord: Statele Unite şi-au anunţat oficial intenţia de a candida pentru Jocurile următoare, cele din 2030, însă Salt Lake City (Utah), gazda Olimpiadei de iarnă din 2002, are toate condiţiile necesare pentru a putea intra în orice moment în cursa pentru ediţia din 2026.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel