Iulia Motoc, Petre Lăzăroiu și Ștefan Minea de la CCR, verificați de CNSAS

 Potrivit Lumea Justiției, judecătorii Iulia Motoc, Petre Lăzăroiu și Ștefan Minea de la Curtea Constituțională sunt verificați de CNSAS dacă au colaborat cu Securitatea. Măsura vine în urma solicitării  Asociației Civice Media deoarece că deciziile CNSAS cu privire la verificările judecătorilor de la CCR sunt vechi, iar SRI a mai trimis o serie de dosare la Consiliu.

Asociatia Civic Media a solicitat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii reluarea cercetarilor amanuntite asupra judecatorilor Curtii Constitutionale. In cererea catre CNSAS, Asociatia Civic Media subliniaza ca pentru trei dintre judecatorii Curtii, Iulia Motoc, Petre Lazaroiu si Stefan Minea nu au fost formulate inca la CNSAS decizii si adeverinte, acestia fiind printre cei mai ”proaspeti” din garnitura numitilor la CCR pentru un mandat de 9 ani. Totodata, Asociatia Civic Media arata ca si in privinta celorlalti este nevoie de o noua verificare, chiar daca ei au verdicte ca nu au facut politie politica, dar reluarea cercetarilor se impune pentru ca intre timp, de la data la care acestia au primit aceste decizii si pana azi la CNSAS au mai fost trimise peste un milion de dosare din arhivele Securitatii.

 Iata intreg cuprinsul sesizarii transmisa de Asociatia Civic Media la CNSAS:

 ”Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii

Catre: Presedintele si membrii Colegiului CNSAS

Distinse Domnule Presedinte si onorati membri ai Colegiului CNSAS,

 Am primit adresa Dvs cu Nr P 2918/12 din 23.08.2012 privind solicitarea Asociatiei Civic Media de cercetare a judecatorilor Curtii Constitutionale, drept pentru care va multumim. Dintru inceput va asiguram ca nu avem de gand sa adoptam "unica solutie", "respectiv contestarea in instanta a materialelor emise" de institutia Dvs, intrucat ne bazam total pe profesionismul Dvs si al cercetatorilor si investigatorilor CNSAS. Facem insa o revenire asupra cererii, in temeiul legii, consideram noi.

 Intelegem ca pentru Iulia Antoanella Motoc si Mircea Stefan Minea, numiti judecatori ai Curtii Constitutionale in 2010 si Petre Lazaroiu, numit in 2008 pentru un mandat de 2 ani si din iunie 2010 pentru un mandat de 9 ani, nu exista inca formulate Decizii si eliberate Adeverinte, asa ca le asteptam, cu rabdare. Sa intelegem oare ca romanii au inceput sa uite de spectrul Securitatii din moment ce in doi, respectiv patru ani, nimeni nu s-a gandit sa ceara verificarea lor, nici macar distinsii membri ai partidelor politice si Parlamentului atunci cand au propus nominalizarea lor urmata de alegerea acestora, uneori lasata cu scandal si nopti nedormite chiar in plenul Parlamentului?

 In cazurile celorlalti sase judecatori, pentru care s-a decis ca "nu au fost agenti/colaboratori ai politiei politice comuniste" se constata, de asemenea, ca nu au fost verificati in calitatea pe care o au astazi, de judecatori ai Curtii Constitutionale, cu o singura exceptie, dl Tudorel Toader, cercetat in baza unei cereri de verificare emisa de Alianta Civica, in 2009.

Astfel, avem urmatoarea situatie, conform documentelor remise de Dvs:

- pentru presedintele Curtii, Augustin Zegrean, s-a dat o Decizie de necolaborare (nr 99) in 13.04.2006, cand a fost cercetat in calitate de candidat parlamentar din partea PDL

- pentru Acsinte Gaspar Decizia 7/29.01.2002, de pe cand a fost ministru

- pentru Ion Predescu s-a dat Decizia 252/28.10.2004, cand a fost verificat din oficiu ca senator PSD

- pentru Zoltan Valentin Puskas Decizia 71/11.01.2005, verficat tot in calitate de candidat si apoi de senator UDMR

- pentru Aspazia Cojocaru Decizia 1399/26.04.2007, emisa in urma contestarii Deciziei de colaborare cu Securitate, cu nr 361/08.02.2007

- pentru Tudorel Toader, Adeverinta nr 9089/08.09.2009, mentionata mai sus,

Conform sefului SRI, George Cristian Maior, cat si a sefului statului, Traian Basescu, in intervalul 2005 - 2011, Serviciul Roman de Informatii a remis CNSAS, potrivit legislatiei in vigoare, peste 1.600.000 de dosare, cu circa 2.000.000 de volume (nu mai stim cati kilometri liniari).

Se impune, consideram, ca adeverintele judecatorilor Curtii Constitutionale, undele datate de dinainte de acest demers gigantic - 2002, 2004, 2005 si chiar si cele din 2006, 2007 si 2009 - sa fie aduse la zi in baza fondului documentar existent, ceea ce va si solicitam, cu deosebit respect.

Totodata, va rugam sa ne transmiteti, inclusiv prin mijloace electronice, Notele de Constatare ale Directiei de Investigatii si Directiei Juridice in cazul doamnei Aspazia Cojocaru„ - Victor Roncea - Presedinte fondator Asociatia Civic Media - 29.08.2012

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel