Iran vs. Israel. Predicția lui Bogdan Chirieac

FOTO: Freepik @FellowNekocat
FOTO: Freepik @FellowNekocat

Bogdan Chirieac a comentat atacul lansat de Iran, sâmbătă spre duminică, asupra Israelului.

Forțele iraniene au lansat, potrivit informațiilor, sute de drone și rachete de croazieră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, către Israel. Într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a spus care sunt riscurile care le presupune un asemenea atac.

„E posibil să asistăm la ceva care să fie atât de mare încât să fie numit al Treilea Război Mondial?“, a întrebat jurnalistul Mihai Gâdea.

„Este foarte posibil să se întâmple asta. Totuși, sper ca lucrurile să se liniștească. Sunt convins că Israelul e foarte bine pregătit, se aștepta la acest atac, după ce s-a întâmplat la consulatul iranian din Siria, când Israelul a neutralizat un grup de teroriști. Eu sper ca lucrurile să nu ajungă acolo.

Portavionul american Dwight D. Eisenhower este așteptat în Mediterana de Est, are capacități suplimentare de interceptare a dronelor și rachetelor balistice.

Probabil că se va intra și în Liban, pentru a elimina Hezbollah, ceea ce înseamnă prezența trupelor pe teren. Va fi complicat acest lucru, mai ales după ce am văzut ce s-a întâmplat în Gaza“, a explicat analistul politic.

În privința unui conflict între cele două țări, Bogdan Chirieac apreciază că situația este dificilă, având în vedere poziția lumii arabe și a Republicii Turcia.

„Iranul este totuși o țară mare. Situația este critică și trebuie văzut ce va face Turcia, care e țară NATO. Trebuie văzut cum va reacționa lumea arabă. Iranienii nu sunt arabi, dar sunt musulmani. Cred că prețul petrolului va sări semnificativ în cursul zilei de mâine. Tot ce ne puteam imagina mai rău atunci când Hamas a atacat Israelul, pe 7 octombrie 2023, iată că se întâmplă“, a precizat Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Mărturia unei românce din Israel: În următoarele 48 de ore ne așteptăm la orice din toate direcțiile. E clar că se lasă cu ceva

Riposta Israelului ar putea duce la un conflict major în Orientul Mijlociu

Dacă războiul va escalada, Bogdan Chirieac e de părere că un conflict major va izbucni în Orientul Mijlociu, cu lovituri israeliene în Teheran și cu o invazie în Liban, pentru neutralizarea Hezbollah.

„Ceea ce se întâmplă acum se va lăsa cu o ripostă israeliană, iar asta înseamnă atac direct asupra Teheranului. Nu am niciun fel de îndoială. Atacul asupra Iranului se va solda cu morți și răniți, la fel cum încearcă să provoace și Iranul în Israel. Libanul va fi trecut cu bocancul, pentru că doar așa va fi eliminat Hezbollah.

Probabil că în această noapte se va convoca Consiliul de Securitate al ONU. Joe Biden merge la Casa Albă și urmează să se adreseze lumii. Să vedem ce va face UE, sau, mai bine zis, ce vor face principalele state din UE, pentru că nu avem o politică externă comună. Nu știu când ne învățăm minte să avem o politică externă comună, un comisar de Apărare.

Lucrurile sunt cât se poate de grave, ochii se îndreaptă toți către Orientul Mijlociu, în timp ce Ucraina e lăsată singură. Rusia poate face ce vrea ea acolo“, a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel