Intră UDMR etapizat la guvernare? Ce maghiari primesc funcții în Executiv

Prim-ministrul Victor Ponta a anunat vineri seara la Antena 3 că Gyorgy Frunda va fi consilierul său pe probleme juridice, internaționale și de minorități. Kiraly Andras Gyorgy a fost numit și el de către premier secretar de stat în noul minister al Educației Naționale. Totodată, după demiterea lui Vergil Voineagu, Beatrix Gered a devenit șefă a Institutului Național de Statistică.

"Am discutat cu el şi a acceptat. Va fi consilierul meu pe probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi", a dezvăluit șeful Executivului, despre Gyorgy Frunda.

Liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a pierdut mandatul de senator în Târgu Mureș în urma redistribuirii. Aceasta a dus la câștigarea unui mandat de deputat în colegiul din Mureș de către un candidat al PP-DD, clasat pe locul patru într-un colegiu, potrivit rezultatelor oficiale. Frunda a ținut un fotoliu de parlamentar ocupat încă din 1990. După desfășurarea redistribuirilor, vicele politic al UDMR, Laszlo Borbely, opina că Frunda a pierdut mandatul din cauza legii "strâmbe", artătând că se va găsi o formulă ca maghiarul să aibă în continuare "un cuvânt de spus".

Pas cu pas spre guvernare?

Deși maghiarilor le-a fost refuzată colaborarea guvernamentală cu USL, în urma protestelor susținute ale PNL și PC, maghiarii își găsescu în continuare locuri în Executiv.

Kiraly Andras Gyorgy a fost numit de către premierul Victor Ponta secretar de stat în noul minister al Educației Naționale, după ce, ulterior, a fost eliberat din aceeași funcție, din cadrul . . . Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Prim-ministrul a explicat că nu transmite un mesaj de colaborare cu maghiarii prin aceste numiri, ci unul de păstrare și de garantare a drepturilor minorităților.

De asemenea, după demiterea lui Vergil Voineagu de către premierul Victor Ponta, președinția Institutului Național de Statistică a fost preluată de Beatrix Gered, vicele statisticienilor. La începutul lui iulie 2012, ea a fost eliberată din funcția de vicepreședinte al statisticienilor de șeful executivului, pentru ca după numai câteva zile, prim-ministrul să-i redea postul candidatei susținute de UDMR.

Imediat după anunțarea rezultatelor exit-pollurilor legislativelor Victor Ponta anunța că urmează ca USL să colaboreze guvernamental cu UDMR-ul condus de Kelemen Hunor. Ulterior, cele două formațiuni au dezvăluit semnarea unui acord colateral înaintea alegerilor parlamentare. Voci din vârful PNL dar și PC au respins vehement o colaborare cu Uniunea Maghiarilor, fapt ce l-a determinat pe Victor Ponta să capituleze în fața colegilor de uniune și să-i lase pe maghiari în afara arcului guvernamental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel