Interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, important și pentru România, ar putea fi gata în jurul datei de 10-15 septembrie

Interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, important și pentru România, ar putea fi gata în jurul datei de 10-15 septembrie - Foto ilustrativ Agerpres
Interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, important și pentru România, ar putea fi gata în jurul datei de 10-15 septembrie - Foto ilustrativ Agerpres

Între 10 și 15 septembrie, construcția conexiunii de gaze dintre Grecia și Bulgaria este așteptată să fie finalizată, a promis compania de construcții AVAX, în fața ministrului dezvoltării regionale de la Sofia, Ivan Șișkov.

Ministrul interimar al dezvoltării regionale şi lucrărilor publice din Bulgaria, Ivan Şişkov, care a inspectat şantierul de construcţie al interconectorului cu Grecia, a declarat că au fost făcute progrese privind proiectul.

Potrivit ministrului bulgar, este bine să fie menţinută permanent legătura cu constructorii, proiectanţii, supraveghetorii, astfel încât construcţia să fie finalizată cât mai rapid.

"Facem tot posibilul pentru a finaliza proiectul. Fiecare zi este preţioasă şi nu trebuie să o ratăm. Statul a devenit literalmente participant la construcţie. Vom depune toate eforturile pentru a finaliza proiectul", a adăugat ministrul Şişkov, menţionând, potrivit constructorilor, interconectorul cu Grecia va fi gata în jurul datei de 10-15 septembrie, transmite Novini, citată de Rador.

Citește și - Întâlnire decisivă la Bruxelles. Țările UE caută o soluţie de urgenţă la creşterea facturilor la energie

Miniştrii europeni ai Energiei se reunesc vineri pentru a căuta soluţii, dintr-o lungă listă de măsuri posibile, pentru a-i proteja pe cetăţeni de preţurile record la energie înainte de venirea iernii, transmite Reuters.

La baza discuţiilor va sta un set de propuneri anunţat miercuri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre care se află plafonarea preţului gazelor naturale ruseşti, o taxă claw back pe veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale, reducerea generală a cererii de electricitate şi linii de credit în regim de urgenţă pentru firmele de utilităţi care trebuie să acopere garanţii mai mari.



Diplomaţii europeni consultaţi de Reuters par să susţină în mare parte măsurile destinate oferirii de lichidităţi pentru companiile de utilităţi iar unii sunt de acord şi cu o ţintă obligatorie privind reducerea cererii de electricitate.



În schimb, alte propuneri creează diviziuni în rândul UE. De exemplu, propunerea care vizează plafonarea preţului la gazele naturale ruseşti nu a obţinut încă sprijinul majorităţii statelor membre, iar unele ţări se întreabă cum anume ar putea fi reduse preţurile având în vedere volumul mic de gaze pe care Moscova îl trimite în prezent spre Europa.



"Intenţia noastră principală este să coborâm preţurile. Un plafon care ar fi impus numai gazelor naturale ruseşti nu ar duce la diminuarea preţului gazelor", a declarat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.



Statele baltice se numără printre ţările care sprijină ideea, susţinând că un plafon de preţ ar lipsi Moscova de veniturile necesare pentru a-şi finanţa activităţile militare din Ucraina.



Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia va înceta să mai furnizeze gaze Europei dacă aceasta din urmă introduce un plafon de preţ. Sprijinul pentru ideea unui plafon este redus în rândul ţărilor membre din Europa Centrală şi de Est care nu sunt dispuse să piardă şi livrările limitate de care mai beneficiază în prezent.



Potrivit Reuters, statele membre UE nu ar urma să aprobe vineri noi politici ci mai degrabă vor trimite un semnal către Bruxelles cu privire la opţiunile care beneficiază de suficient sprijin pentru a deveni propuneri finale. În mod normal, legile UE în regim de urgenţă sunt adoptate cu votul majorităţii ţărilor, însă unele au nevoie de unanimitate. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel