Întâlnire Bogdan Aurescu - Mike Pompeo. Discuții despre sporirea prezenţei navale în Marea Neagră și ridicarea vizelor

Sebastian Florea / 20 noi 2019 / 17:43 Salveaza PDF Comentarii

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a avut, miercuri, o întrevedere cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din ţările NATO, desfăşurată la Bruxelles.

Bogdan Aurescu și Mike Pompeo au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO şi au evidenţiat importanţa avansării procesului de adaptare a Alianţei, în pas cu evoluţiile din contextul de securitate din spaţiul euro-atlantic.

"În acest context, ministrul român a subliniat importanţa implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniştrii de Externe aliaţi în luna aprilie a acestui an, la Washington. În acest cadru, a menţionat importanţa creşterii participării aliate la Brigada Multinaţională din România, precum şi sporirea prezenţei navale aliate în Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene", arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Aurescu a apreciat "sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic şi a argumentat necesitatea creşterii prezenţei militare americane în România, în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre".

Cooperare în domeniul nuclear civil şi infrastructură 5G

 

Bogdan Aurescu a reamintit că și noului Guvern de la Bucureşti va continua alocarea a 2% din PIB pentru apărare şi participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat în mod deosebit de secretarul de stat Pompeo. Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul Guvern operaţionalizării celor două memorandumuri de înţelegere semnate recent de România şi SUA în materie de cooperare în domeniul nuclear civil şi infrastructură 5G.

Ministrul român de Externe a făcut, de asemenea, o prezentare sintetică a situaţiei politice din Republica Moldova şi a subliniat importanţa dosarului transnistrean pentru securitatea României şi a NATO. Şeful diplomaţiei române "a argumentat, totodată, în favoarea accederii României, partener strategic şi aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver".

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27