Inspecția Judiciară. Tudorel Toader își explică decizia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat, miercuri, că a ales varianta ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă deoarece există o incompatibilitate în relaţia dintre "controlor şi controlat", menţionând că o echipă din minister lucrează la draftul legii referitoare la această instituţie. 

"Pe data de 23 august, când se făceau şase luni de la numirea ca ministru, (...) am spus cu privire la Inspecţia Judiciară că sunt trei variante: (...) de a rămâne la CSM, de a trece la Ministerul Justiţiei, dar, spuneam atunci, să nu uităm şi a treia variantă ca Inspecţia Judiciară să-şi sporească autonomia să treacă, precum la italieni, să devină o instituţie absolut autonomă pe baza unei legi speciale care să reglementeze această trecere şi această autonomizare", a declarat Toader, la Palatul Parlamentului. 

Ministrul a susţinut că există o incompatibilitate în relaţia dintre "controlor şi controlat". 

"De ce am mers pe această variantă? Ce s-a întâmplat de atunci? S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus că este o incompatibilitate între relaţia aceasta dintre controlor şi controlat, CSM care face regulamentul Inspecţiei Judiciare, Inspecţia Judiciară care verifică procurorii, judecătorii, iar CSM aprobă raportul Inspecţiei Judiciare. Prin urmare, tot ce s-a petrecut în ultima perioadă de timp în raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, Inspecţia Judiciară şi entităţile pe care le-a controlat, a făcut auditul acela de fond, nu a făcut decât să valideze ceea ce la nivel de principiu am enunţat la 23 august. Acesta este motivul pentru care în forma finală a proiectului de lege am propus ca în termen de şase luni, prin lege specială, Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca instituţie autonomă independentă, să-şi îndeplinească misiunea constituţională pe care o are", a adăugat Toader. 

El a spus că o echipă a Ministerului Justiţiei lucrează la un draft al proiectului de lege pe această temă. 

"Avem o echipă la Ministerul Justiţiei care lucrează, se documentează pe modelele din ţările cu democraţie consolidată. Prin urmare, acum se lucrează la minister, vom vedea variantele posibile şi, în momentul în care se structurează o anumită opţiune, vă vom prezenta", a explicat Toader. 

Ministrul Justiţiei a prezentat comisiei speciale parlamentare proiectul de modificare a Legilor Justiţiei. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel