EXCLUSIV  Influența Rusiei asupra tinerilor din Republica Moldova. Guțu, PUN: Nu știu că suntem români, că vorbim limba română. Acum e târziu!

Captură Video
Captură Video

Ana Guţu, profesor universitar din Republica Moldova, a explicat care au fost greşelile autorităţilor de peste Prut în momentul 1990, când ţara a ieşit de sub dominaţia URSS. 

Aceasta a explicat de ce tinerii din Republica Moldova sunt încă atraşi de Federaţia Rusă mai mult decât de Occident. 

"Republica Moldova să nu uităm că este parte a unui teritoriu care în secolul XIX a fost scufundat în obscurantism. Doar 10 procente din populaţie ştia să scrie şi să citească. Secolul XIX în Europa a fost secolul tuturor bătăliilor pentru libertăţile şi valorile democratice. Basarabia a fost în mâna Rusiei imperiale, S-a dus o politică de deznaţionalizare şi de divizare a identităţii naţionale. S-a zis că există identitatea românească şi cea moldovenească, dar şi că cea moldovenească este separată de cea românească. Această schismă identitară există şi azi în mintea cetăţenilor de aici. 

A trecut populaţia şi prin deportări, foamete organizată, există tragedii la nivel de generaţii în familii din Republica Moldova şi, din păcate, nu toţi cetăţenii au înţeles că aceste tragedii au fost făcute de regimul comunist sovietic şi că acest regim trebuie să fie condamnat. Totul depinde de educaţia din familie. Nu fiecare a avut parte de educaţie în limba română, nu ştiu adevărul istoric, că suntem români, că vorbim limba română, că părinţii, bunicii, au suferit, şi s-a transmis din generaţie în generaţie o minciună identitară. Eu sufăr foarte mult!", a declarat Ana Guţu la DC NEWS TV.  

"Un coleg a zis că dacă mai stă trei zile, începe să fie admiratorul lui Putin"

"Dacă azi comunicaţi cu tineri din Chişinău, nu din sate, şi vedeţi ce muzică ascultă la telefon... Pe mine mă doare că ascultă rap rusesc. Nu că nu ar fi bun, dar mi-ar plăcea să ştiu că au muzică românească în telefon. Dar nu rusească, pentru că această propagandă exsovietică este prezentă şi astăzi, prin mediile ruseşti care domină mediile româneşti. Publicaţiile româneşti pe hârtie sunt vreo 300, cele ruseşti sunt 1700. Canalele de televiziune, în proporţie de 80 de procente, sunt în limba rusă. Toată această influenţă vine prin prezenţa mediatică a Rusiei, emisiuni de politică, de analiză, talkshow-uri, etc. Un coleg care a venit câteva zile la Chişinău şi s-a uitat la canale ruseşti, că altele nu avea de unde, zicea că dacă mai stă vreo 3 zile începe să fie admiratorul lui Putin. Noi trăim în această atmosferă de 30 de ani. Nu am luat nişte măsuri la timp, la începutul anilor 90, când ar fi trebuit să interzicem canalele ruseşti şi cei care voiau să le aibă să plătească suplimentar. Acum e târziu!", a mai declarat aceasta. 

e

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel