Iahtul de lux al lui Vladimir Putin a părăsit de urgență portul din Hamburg

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Iahtul lui Vladimir Putin, ancorat în portul Hamburg, a plecat, luni, spre apele teritoriale ale Rusiei.

Iahtul de lux „Graceful”, care aparține președintelui rus Vladimir Putin, a plecat luni din portul Hamburg, a dezvăluit publicația germană Kieler Nachrichten. Prin canalul Kiel, spre apele teritoriale ruseșți, via Marea Baltică.

Ambarcațiunea de 82 de metri lungime, construită în 2014 cu aproximativ 87.000.000 de euro, se afla în portul hanseat pentru o serie de operațiuni de mentenanță, inclusiv verificarea motoarelor propulsoare și montarea a două punți noi.

Iahtul alb uriaș andocase în septembrie 2021, după ce, anterior, Putin l-a primit pe navă, în largul Mării Negre, pe președintele belarus Alexandru Lukașenko, care i-a cerut sprijin politic şi economic, pe fondul sancţiunilor occidentale impuse Minskului.

Ziarul german Bild scrie că mișcarea vasului a fost o „măsură de precauție” a liderului de la Kremlin, scrie Publika.

Discuție Putin-Macron. Liderul rus a promis să nu lanseze deocamdată noi manevre în apropierea Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin este de acord să nu mai lanseze momentan noi iniţiative militare în apropierea graniţelor Ucrainei, a indicat o oficialitate franceză în urma întrevederii avute luni de preşedintele Emmanuel Macron cu liderul rus.

Potrivit responsabilului francez citat, Putin a fost de acord şi ca trupele participante în februarie la un exerciţiu militar pe teritoriul belarus, în apropierea frontierei cu Ucraina, să fie retrase după încheierea acestor manevre, conform Reuters și Agerpres.

Liderul rus nu a menţionat astfel de concesii atunci când s-a adresat presei luni seara, la finalul celor şase ore de discuţii avute cu preşedintele francez la Kremlin.

Agenţia Reuters precizează că nu a putut confirma din alte surse faptul că Rusia şi-ar fi luat astfel de angajamente. Oficialitatea franceză a vorbit cu reporterii cu condiţia păstrării anonimatului.

Macron este liderul occidental de rangul cel mai înalt care s-a întâlnit cu Putin de când Rusia a început masarea de trupe la frontiera cu Ucraina.

State occidentale afirmă că se tem că Rusia pregăteşte o invazie, în timp ce Moscova neagă o astfel de intenţie, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni militare, în formă neprecizată, dacă nu îi sunt satisfăcute o serie de cerinţe de securitate. Potrivit sursei franceze, în timpul discuţiilor Macron a fost de acord cu 'deschiderea unui dialog asupra unor probleme strategice', însă nu există detalii despre ce ar putea implica acest dialog.

Putin a cerut modificări ale aranjamentelor de securitate în Europa, inclusiv promisiunea că NATO nu va primi niciodată Ucraina în rândurile sale, că nu vor fi desfăşurate niciodată rachete nucleare în apropierea graniţelor Rusiei şi că Alianţa îşi va reduce infrastructura.

Potrivit oficialităţii franceze citate de Reuters, la discuţia de la Kremlin s-a convenit de asemenea intensificarea demersurilor diplomatice în aşa-numitul Format Normandia, în care Franţa şi Germania au acţionat ca mediatori în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina. 

Înalţi funcţionari ruşi, ale căror comunicaţii au fost interceptate de serviciile de informaţii americane, consideră că o invazie la scară amplă a Ucrainei de către Rusia ar putea fi mai dificilă şi mai costisitoare decât cred preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi colaboratori de-ai săi de la Kremlin, a relatat CNN, care citează patru persoane neidentificate care au legături cu serviciile de intelligence ale SUA, conform Agerpres (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel