"Holocaustul nu a trecut. E ca la Auschwitz", afirmă un supraviețuitor al lagărelor nord-coreene

lagare
lagare

Mărturii despre lagărele de muncă și de  reducare din Coreea de Nord apar tot mai des în ultima vreme. Potrivit mărturiilor unui supraviețuitor:  "Oamenii se gândesc că Holocaustul face parte din trecut, însa a rămas intotdeauna o realitate. Acesta continuă în Coreea de Nord".

"Am văzut în fiecare zi acte de tortură precum și oameni care mureau din cauza malnutriției și foamei", a declarat Kang Chol-hwan într-un interviu acordat AFP, la Geneva la o reuniune cu tema drepturilor omului, organizată de o organizație non-guvernamentală.

 "Mi-am văzut mulți prieteni murind și eu însumi am fost aproape să mor de malnitriție". În vărstă de 43 de ani, Kang a fost închis în Tabara 15, împreuna cu familia sa, când era copil, rămânând acolo o perioadă de zece ani, relatează PRO TV.

 Shin Dong-hyuk, în vârstă de 30 de ani, a fost prizonier al Taberei 14, unde s-a născut și și-a petrecut primii 23 de ani din viată.  Shin este singura persoană despre care se știe că s-a născut într-un lagar nord-coreean și a reușit să evadeze. El își povesteste viața într-o carte publicată de jurnalistul Blaine Harden, intitulată "Evadarea din Tabara 14".

 Tabara 14 este un lagăr de muncă de mari dimensiuni, care include mai multe "sate", dar și uzine, ferme și mine. Potrivit ONG-ului Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, în jur de 200.000 de persoane sunt închise în lagarele din Coreea de Nord.

 Potrivit aceleiași surse, aproximativ 400.000 de persoane au murit din cauza torturii, foametei, bolilor, sau au fost executate. Tatal și bunicul lui Shin au fost trimiși în lagar după ce doi dintre unchii săi au fugit în Coreea de Sud. Shin și-a petrecut toată viața în detenție din cauza sistemului nord-coreean de "culpabilitate prin asociere", care pedepsește trei generații ale aceleiași familii, daca un membru este găsit vinovat.

Cei doi evadati au mers până acolo încat să compare sistemul de tabere de concentrare nord-coreean cu lagarele de exterminare naziste.

 "Oamenii se gândesc că Holocaustul face parte din trecut, însa a ramas întotdeauna o realitate. Acesta continuă în Coreea de Nord", a afirmat Shin.

 "În estență, este același lucru ca la Auschwitz", a accentuat Kang. "Metodele sunt poate diferite, însă eforturile sunt aceleași, este monstruos!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel