Haştag, origini preistorice. Descoperirea cercetătorilor

O inscripţie asemănătoare unui haşhtag este considerată ca fiind cel mai vechi desen făcut de om.

O piatră de mici dimensiuni pe care sunt marcate mai multe linii intersectate realizate cu un pigment din ocru de culoare roşie datând de acum 73.000 de ani şi descoperită într-o peşteră de pe coasta sudică a Africii de Sud reprezintă, potrivit arheologilor, cel mai vechi desen făcut de om, informează miercuri Reuters. 

Reprezentarea abstractă, care seamănă vag cu un hashtag, a fost desenată de triburile de vânători-culegători care se adăposteau din când în când în peştera Blombos aflată la Oceanul Indian, situată la circa 300 de kilometri est de Cape Town, potrivit cercetătorilor. Această descoperire antedatează cu cel puţin 30.000 de ani reprezentarea considerată până acum cel mai vechi desen făcut de mâna omului. 

Desenul sugerează existenţa unor abilităţi cognitive moderne la specia Homo sapiens

Deşi desenul este rudimentar, faptul că a fost realizat cu atât de mult timp în urmă este semnificativ şi sugerează existenţa unor abilităţi cognitive moderne la specia Homo sapiens în perioada cunoscută sub denumirea de Epoca de piatră mijlocie, mai spun cercetătorii.  Haşurile desenate cu ocru, un pigment folosit de hominizi încă de acum 285.000 de ani, sunt alcătuite dintr-un set de şase linii drepte tăiate de trei linii uşor curbate. Piatra, cu un aspect granular, măsoară circa 38,6 mm în lungime şi 12,8 mm lăţime. 

"Faptul că liniile sunt întrerupte brusc la marginile pietrei este un indiciu al faptului că modelul ocupa iniţial o suprafaţă mai extinsă. Modelul fusese probabil mai complex şi cu o structură mai mare decât în acest fragment", spune arheologul Christopher Henshilwood de la Universitatea din Bergen, Norvegia, şi universitatea Witwatersrand din Africa de Sud, cel care a condus cercetarea publicată în revista Nature. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel