Guvernul Orban a BLOCAT creșteri de salarii votate de PNL. Sesizare explozivă

Florin Răvdan / 07 ian 2020 / 14:57 Salveaza PDF Comentarii
Guvernul Ludovic Orban
Guvernul Ludovic Orban

Guvernul condus de Ludovic Orban a sesizat Curtea Constituţională în ultima zi a anului trecut cu privire la o lege pe care, culmea, 61 de parlamentari liberali au votat-o. 

Inclusiv 7 miniştri liberali au votat 'pentru' majorările atacate de propriul guvern la CCR: Costel Alexe, Lucian Bode, Nechita Oros, Virgil Popescu, Cătălin Predoiu, Ion Ștefan, Raluca Turcan.

Ce au sesizat liberalii 

 

În sesizarea de la CCR, Guvernul a scris că iniţiatorii legii nu au precizat impactul bugetar al legii, dar nici sursele de unde se pot lua bani pentru creşterile de salarii. Legea ar fi trebuit să meargă la promulgare, dar din cauza sesizării la CCR, creşterile salariale votate de Parlament nu pot intra în vigoare, scrie ştiripesurse. 

Ce prevede legea atacata de Guvernul Orban la CCR:

 

– Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Bibliotecii Naţionale a României și a Bibliotecii Academiei Române

- Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităților naționale se majorează cu 100%

- Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru personalul din structura Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, care ocupă funcții și își desfășoară activitatea în condiții ce impun acordarea sporurilor specifice, în conformitate cu prevederile art. 23 și art. 25 al Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, personal care nu avea în plată sporuri în luna decembrie 2018, respectiv pentru personalul nou încadrat, se acordă sporurile cuvenite, în cuantumul corespunzător, raportat la salariul de baza existent în plată în luna decembrie 2018.

- Cresc și salariile managerilor de muzee. „S-a propus o majorare care să aducă salarizarea celor 3 funcţii de conducere din biblioteci şi muzee naţionale similar funcţiilor din administraţia publică. Astfel, se reduce din diferenţa salarială pierdută în anul 2018, care a fost între 1345 şi 3780 lei". 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28