Guvern Orban. Cine este Virgil Popescu, propus de PNL ministru al Economiei. Ce avere are

Irina Constantin / 24 oct 2019 / 18:30 Salveaza PDF Comentarii

Virgil Popescu este propunerea PNL pentru funcția de ministru al Economiei în Guvernul Orban. 

El are are 51 de ani și este, din 2016, deputat la prim mandat în Circumscripţia electorală nr. 27 Mehedinți, din partea Partidului Naţional Liberal, potrivit cdep.ro.

Popescu este vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, una dintre cele mai influente din Parlament. Din februarie 2018 este vicelider al grupului parlamentar al PNL.

Din 2001 este lector și ulterior, din 2008, conferențiar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, iar în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei din guvernul Ponta, însărcinat cu coordonarea Departamentului Comerţ Exterior si Relaţii Internaţionale, scrie Mediafax. 

În 2013 a ocupat timp de 3 luni funcția de director al ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) și în perioada 1997 – 2001 a fost director al sucursalei PECO Mehedinți a Petrom pe distribuție și comercializare produse petroliere, fiind însărcinat de asemenea cu elaborarea de strategii.

Popescu a intrat în politică ca membru PNȚCD, trecând ulterior la PNL. El mai este și președintele organizației Mehedinți a liberalilor. Prima funcție publică a deținut-o în perioada 2007-2008, când a fost secretar de stat la Departamentul pentu Dialog Social din guvernul Tăriceanu.

Ce avere are

 

Potrivit declarației de avere, Popescu deține în județul Mehedinți 2,5 hectare de teren intravilan, 9,4 hectare de teren arabil și 7.400 mp de teren forestier. La aceste se adaugă două apartamente trecute pe numele soției, Laura Negulescu, o casă de locuit și una de vacanță. Ministrul desemnat al Economiei mai deține 25.630 de acțiuni la OMV Petrom, unde, după privatizare și majorările de capital subsecvente, statul Român prin Ministerul Energiei are 20,6% din capitalul social al producătorului de petrol și gaze. La prețul de zi al acțiunilor Petrom de la bursă, valoarea deținerii se ridică la 10.930 de lei.

În conturi și depozite bancare, precum și în fonduri de investiții, inclusiv asociate asigurărilor de viață, Popescu are în total circa 141.000 euro și 408.000 lei. Pe partea de datorii, el a contractat în 2007 un credit de 150.000 euro, scadent în 2027.

Comasarea celor două ministere obligă guvernul să mute ori producătorii de energie ori transportatorii Transgaz și Transelectrica la alt minister. Scenariul vehiculat este trecerea transportatorilor la un nou creat Minister al Infrastructurii, pentru ca România să se conformeze cu regula europeană de unbundling ce prevede separarea celor două activități, de producție și transport, dacă companiile sunt controlate de stat.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28