George Maior despre scopurile războiului hibrid

Flaviu Predescu / 06 dec 2017 / 13:22 Salveaza PDF Comentarii

Ambasadorul României la Washington, D.C., George Cristian Maior, a susținut o conferință, la 5 decembrie 2017, cu ocazia evenimentului de lansare a Forumului la nivel înalt pentru securitate cibernetică (“International Cybersecurity Leaders Forum”), organizat de Center for Cyber and Homeland Security (CCHS) din cadrul George Washington University. 

În introducerea conferinței, vicepreședintele Universității George Washington și director al CCHS, Frank Cilluffo, i-a mulțumit ambasadorului George Cristian Maior pentru revenirea la Universitatea George Washington, unde acesta a obţinut, în 1992, titlul de Master în Drept Internaţional și Comparat. Frank Cilluffo l-a felicitat pe ambasador pentru activitatea sa de după terminarea programului de master, în special pentru perioada în care a condus SRI, remarcând faptul că aceasta a fost apreciată și de actualul director al CIA, Mike Pompeo, care l-a decorat pe George Cristian Maior cu "Medalia Earl Warren".

În intervenţia sa, ambasadorul României a prezentat o evaluare detaliată asupra mediului de securitate şi a amenințărilor cibernetice, inclusiv a obiectivelor urmărite şi a acţiunii actorilor în domeniul cibernetic. Ambasadorul Maior a menţionat evoluţiile de dată recentă în utilizarea instrumentelor cibernetice de către organizaţii teroriste și unele state, pentru promovarea unor obiective politice şi ideologice. George Cristian Maior a subliniat nivelul sofisticat al atacurilor cibernetice lansate de unele state care folosesc intermediari pentru a masca sursa atacurilor şi a ocoli răspunderea.

„La momentul actual, suntem martorii apariţiei unor noi vulnerabilităţi în interiorul statelor, ce pot fi exploatate printr-o serie de scenarii care, chiar dacă nu se ridică la nivelul unui conflict militar, pot fi totuşi suficient de distructive pentru a face necesară dezvoltarea unor capacităţi suplimentare de apărare", a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.

(w670)

Ambasadorul României a mai abordat tematici relevante în context, precum războiul hibrid și combaterea dezinformării şi a manipulării informaţiilor publice. A menţionat că unul dintre obiectivele principale ale războiului hibrid vizează menţinerea ambiguităţii cu privire la obiectivele principale, pe termen lung urmărite de agresor. De asemenea, diseminarea propagandei şi a manipulării informaţiilor duce la apariţia unui ciclu de ştiri false, pe baza cărora este deviată dezbatere publică şi în final, pot fi luate decizii defectuoase la nivel naţional.

[citeste si]

Ambasadorul George Cristian Maior a prezentat aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul cibernetic, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA şi a subliniat necesitatea dezvoltării parteneriatului public-privat în domeniu, astfel încât companiile de înaltă tehnologie să devină parteneri pentru securitatea naţională.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25