Franţa poziţionează  portavionul Charles-de-Gaulle în Mediterana

Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Opex360
Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Opex360

Portavionul francez Charles-de-Gaulle a fost poziţionat într-o zonă din estul Mării Mediterane pentru o misiune în sensul "descurajării" Rusiei, a anunţat joi seară ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly.

Portavionul francez cu propulsie nucleară, care era utilizat în Misiunea antiteroristă "Clemenceau", a părăsit Ciprul şi va fi poziţionat într-o zonă din estul Mării Mediterane, pentru a fi bază a "misiunilor NATO de recunoaştere", a declarat Florence Parly, conform postului BFMTV şi cotidianului Le Figaro.

"Am redirecţionat portavionul astfel încât avioanele de vânătoare de la bord să poată contribui la intensificarea misiunilor de patrulare aeriană. Vrem să transmitem un mesaj pentru a descuraja Rusia să nu facă vreun pas în plus, pentru a nu depăşi limita reprezentată de Alianţa Nord-Atlantică. Ţările noastre sunt angajate printr-un pact de solidaritate, iar Rusia ştie că, dacă una dintre ţările noastre este atacată, întreaga Alianţă ar riposta", a atras atenţia ministrul francez al Forţelor Armate, potrivit Mediafax.

Avioanele de pe Charles de Gaulle vor zbura „în direcţia nord, spre teritoriul României, în misiuni de supraveghere şi descurajare”, a spus Parly.

În acelaşi timp, ministerul francez al Apărării a anunţat că armata franceză va supraveghea desfăşurarea conflictului din Ucraina „fiind pregătită pentru orice eventualitate”.

De ce portavioanele nu au acces în Marea Neagră

Portavionul francez nu poate intra în Marea Neagră din cauza prevederilor Convenţiei de la Montreux încheiată în 1936, prin care Turciei i se acordă control asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, care  autorizează libera trecere a navelor prin strâmtoare, însă limitează numărul şi dimensiunile acestora. Documentul limitează, de asemenea, în cazul navelor militare, durata prezenţei lor în zonă.

În general, navele de război ale ţărilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra în Marea Neagră. În cazul în care mai multe vase ale aceleiaşi ţări intră în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depăşească 45.000 de tone. În plus, navele ţărilor din exteriorul regiunii nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile consecutiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel