Franţa a repatriat trei femei şi nouă copii din familii suspectate de legături cu jihadiştii

Autorităţile franceze au repatriat, marţi, trei femei şi nouă copii din familii suspectate de legături cu gruparea Statul Islamic (SI), informează AFP şi dpa.

Cele 12 persoane, care au sosit marţi pe aeroportul parizian Roissy, au fost arestate în Turcia după ce trecuseră frontiera dinspre Siria, unde Statul Islamic a controlat suprafeţe întinse între 2013 şi martie 2019.

Potrivit postului de radio France Inter, care a relatat primul despre această repatriere, una dintre cele trei femei bănuite de apartenenţă la gruparea jihadistă ar putea fi Jennifer Clain, nepoata fraţilor Fabien şi Jean-Michel Clain, care au revendicat în numele SI atentatele de pe 13 noiembrie 2015 de la Paris.

Cei nouă copii, cu vârste cuprinse între trei ani şi 13 ani, au fost încredinţaţi de justiţie Ajutorului social pentru copii din Franţa.

Jennifer Clain ar fi fost arestată de autorităţile turce împreună cu celelalte două femei în luna iulie în provincia Kilis, aflată la frontiera cu Siria. Ea este căsătorită cu Kévin Gonot, un francez convertit la islam şi condamnat la moarte în Irak în 26 mai pentru apartenenţă la gruparea Statul Islamic. Celelalte două femei sunt soţia lui Thomas Collange, fratele vitreg al lui Kévin Gonot, şi soţia tatălui aceluiaşi Kévin Gonot.

Vizate de mandate de arestare, ele au fost plasate în arest înainte de a fi prezentate unui judecător de instrucţie în vederea unei eventuale inculpări.

Fabien şi Jean-Michel Clain, veterani ai jihadismului francez, sunt consideraţi morţi începând din februarie, victime ale unui bombardament al forţelor coaliţiei internaţionale antijihadiste, conform unor surse concordante.

În primii ani ai conflictului sirian, care a debutat în martie 2011, Turcia a reprezentat principalul punct de trecere către Siria pentru străini, în special occidentali, care doreau să se alăture forţelor jihadiste. După ce a fost acuzată că a închis ochii la aceste treceri, Turcia şi-a închis graniţa cu Siria, şi-a multiplicat expulzările presupuşilor jihadişti străini şi a aderat la coaliţia internaţională condusă de SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel