FMI, îngrijorat pentru economia mondială, a adoptat agenda de politică globală

Christine-Lagarde_1
Christine-Lagarde_1

În cadrul adunării anuale a Fondului Monetar Internaţional, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume, reuniţi la Tokio, au adoptat sâmbătă o listă de politici menită a rezolva criza datoriilor din Europa şi Statele Unite şi s-au angajat să analizeze progresele înregistrate după şase luni în contextul în care încearcă să impulsioneze relansarea economică, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Redactată pe 10 pagini, agenda de politică globală rezumă în mare parte o serie de măsuri plănuite anterior, cum ar fi crearea unui program al Băncii Centrale Europene de achiziţii de obligaţiuni şi rezolvarea aşa-numitului 'vârf fiscal' ('fiscal cliff') din SUA care presupune reduceri automate de cheltuieli şi majorări de taxe ce ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor dacă Congresul nu va acţiona.

Agenda de politică globală, precum și prevederea verificării după șase luni, sunt menite să responsabilizeze ţările în a-şi respecta angajamentele, o recunoaştere a nemulţumirii din cadrul FMI, dar şi din rândul multor economii de piaţă emergente faţă de răspunsul fragmentat la criză.

Potrivit președintei FMI, Christine Lagarde, statele membre au reuşit să-şi limiteze divergenţele în privinţa aplicării strategiei, căutând să atenueze neînţelegerile între Fond şi Germania în privinţa termenelor până la care ţări cu datorii mari, aşa cum este Grecia, trebuie să revină la echilibru bugetar.

"Nu a existat nicio obiecţie faţă de recomandarea pe care am oferit-o statelor membre, şi anume ACŢIONAŢI", a spus Lagarde. "Poate că nu am fost de acord asupra tuturor aspectelor, însă consider că există un consens general că o acţiune colectivă va aduce rezultate", a adăugat ea.

Membrii FMI au atras atenţia, într-un comunicat transmis după două zile de discuţii, asupra încetinirii creşterii economice la nivel mondial, dar și că persistă incertitudini serioase şi riscuri de declin.

Totuşi, reprezentanţii celor 188 de ţări membre au salutat măsurile adoptate deja, în special în Europa, despre care au spus că au făcut ca sistemul financiar mondial să fie mai sigur, chiar dacă nu au mers deocamdată suficient de departe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel