Florin Cîţu: Ordonanţa despre coplată a trecut

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Premierul Florin Cîţu a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind coplata în sistemul medical de stat a trecut de Guvern. 

"A trecut această ordonanţă azi", a spus Florin Cîţu la conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern. Ulterior, când a fost întrebat despre îngrijorările privind scăderea calităţii actului medical în România după această ordonanţă, Cîţu a spus că "nu are cum să scadă calitatea actului de sănătate în sistemul public. Acolo e mult de muncă şi îl vom creşte în perioada următoare". 

„Ce este contribuția personală? Este un element care trebuie clarificat. Contribuția personală este diferența dintre tariful decontat din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și tariful perceput de un furnizor privat pentru rezolvarea unui caz de spitalizare. (...) De ce este nevoie să se reglementeze acest subiect? Pentru a aduce transparență și predictibilitate în modul în care sunt percepute aceste sume”, a afirmat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, săptămâna trecută.

Mihăilă precizări

"Astăzi a fost aprobată ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea articolului 230 din legea 95 pe 2006, ordonanță care propune un mecanism gradual de implementarea a mecanismului contribuției personale suportate de asigurați în condițiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privați aflați în relații contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate. Pentru detalii privind modul în care această contribuție personală este aplicată și beneficiile pe care pacienții pot să le aibă ca urmare a implementării corecte a contribuției personale, îi voi da cuvântul domnului președinte Adrian Gheorghe.", a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în cadrul unei conferințe de presă.

"Practic, la 1 iunie, intră în vigoare măsura contribuției personale pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privați, aflați în relații contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate. Anume, specific, serviciile de spitalizare continuă, cazuri acute, cele care sunt rambursate din fond. De asemenea textul ordonanței prevede, conform legii 95 intrarea în vigoare a aplicării măsurii contribuției personale pentru serviciile medicale de tip ambulatoriu de specialitate și ambulatoriu paraclinic, în anul 2022, mai exact, la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat pe anul 2022. (...) Vreau să menționez că vorbim despre contribuție personală și nu despre coplată. Coplata este altceva. Contribuția personală reprezintă o diferență dintre tariful decontat din fondul național unic al asigurărilor de sănătate pentru rezolvarea unui caz și tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiași caz.", a explicat  Adrian Gheorghe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel