Exportăm apă în timp ce ne mor culturile

canal-de-irigatii
canal-de-irigatii

Seceta ajutată de lipsa sistemului de irigații a aruncat agricultura din România într-o situație extrem de gravă. Europa ne dă bani pentru agricultură, dar noi nu-i luăm, apoi ne plângem că producția a scăzut dramatic.

Ungurii, în schimb, au întețels că fără irigații agricultura nu are șanse și pentru că noi avem apă, dar nu facem nimic cu ea, cumpără de la noi, informează stirileprotv.ro.

Se întâmplă în județul Arad, unde apa este pompată din această zonă din râul Mureș și transportată la 20 de km de graniță prin canale care sunt tapetate cu dale și folie impermeabilă ca să nu se risipească niciun strop.

Vecinii ne dau aproximativ 70.000 de euro pe an pe apă și fac agricultură, în timp ce în județul Arad nici măcar un hectar nu este irigat.

Pe malul Dunării, în județul Brăila, specialiștii folosesc cuvântul ”calamitate” pentru a descrie situația de acolo. 160 de mii de hectare de porumb, soia și floarea soarelui sunt total compromise.

CITEȘTE AICI MĂRTURII DIN BĂRĂGAN

Jurnalistul Mihai Vișoiu a povestit pentru De Ce News situația cumplită în care se află culturile din Câmpia Bărăganului. ”În județele din sud-estul țării, seceta este mai mult decât tragică. Țăranii trăiesc tragedia care este mult mai cumplită decât a celor care au apucat-o în anii 1945-1946. De o săptămână, în județele Ialomița, Călărași, Brăila și Buzău au fost temperaturi de 38-40 de grade, la umbră. Pământurile au crăpat de scapă picioarele animalelor mari în ele. Porumbul este uscat precum tutunul. Sunt lucruri pe care Câmpia Bărăganului nu le-a mai întâlnit de mai bine de o jumătate de secol. Țăranii sunt efectiv disperați, grădinele de legume s-au ars și ele”, a spus Vișoiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel