Europarlamentare 2019. Viktor Orban se distanţează de FPOe austriac, implicat într-un răsunător scandal

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care caută parteneri pentru partidul său printre populiştii de dreapta din Europa, a întors spatele Partidului Libertăţii (FPOe) din Austria, al lui Heinz-Christian Strache, după un răsunător scandal cu o pretinsă miliardară rusă, care a făcut să se clatine coaliţia de guvernare de la Viena, şi preferă acum o colaborare cu Matteo Salvini, liderul Ligii (de extrema dreaptă) din Italia, potrivit dpa.

"Modelul austriac este terminat. Am trecut la modelul italian", a declarat Orban duminică, după ce a votat la alegerile pentru Parlamentul European.

Afirmaţiile sale intervin la opt zile după demisia lui Strache din funcţia de vicecancelar, după publicarea unei înregistrări realizate în secret la Ibiza în care el promitea favoruri politice în schimbul unui sprijin financiar unei pretinse nepoate a unui miliardar rus. Înregistrarea datează din 2017, dar a fost făcută publică cu câteva zile înaintea alegerilor europene.

Premierul Viktor Orban îl primise cordial la Budapesta pe vicecancelarul austriac Strache cu două săptămâni înainte de demisia acestuia.

În cadrul acelei întâlniri, el evocase "modelul austriac", adică alianţa între Partidul Popular conservator al cancelarului Sebastian Kurz şi FPOe ca model de cooperare între conservatorii din Partidul Popular European (PPE) şi populiştii de dreapta ai lui Salvini.

Dar odată cu prăbuşirea coaliţiei de guvernare din Austria, "modelul austriac" este istorie, potrivit lui Orban.

"Modelul italian" se referă la coaliţia între partidul Liga (extrema dreaptă) al lui Salvini cu formaţiunea Forza Italia (centru-dreapta) a fostului premier Silvio Berlusconi, de asemenea membră a familiei PPE, şi partidul de extrema dreaptă Fratelli din Italia.

În Italia, Liga lui Salvini este partener de coaliţie cu Mişcarea 5 Stele (M5S).

Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban a fost suspendat din PPE pentru campania sa de defăimare vizându-l pe preşedintele conservator al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel