Elena Cristian: BNR sacrifică un număr de români pentru a stopa inflația. ROBOR se va duce și mai sus

Sursă foto: Facebook (Elena Cristian)
Sursă foto: Facebook (Elena Cristian)

Analistul economic și redactor-șef la DC Business Elena Cristian: „BNR sacrifică un număr de români pentru a stopa inflația. ROBOR se va duce și mai sus”.

ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,21%, cel mai mare din ultimii 9 ani. Analistul economic și redactor-șef la DC Business Elena Cristian a comentat acest subiect.

”Decizia BNR de a majora repetat dobânda de politică monetară, mă refer la decizia din acest an, că tot au fost luate astfel de decizii, se poate traduce cumva astfel. BNR a preferat să ”sacrifice” un număr mai mic de români pentru a ajuta un număr mai mare. O astfel de decizie se traduce prin stoparea inflației. Acum ce se va întâmpla mai departe, decizia va trebui să fie în curtea Guvernului, de aici lucrurile ar trebui să se discute cumva altfel. BNR țintește inflația și prin măsurile pe care le ia face în așa fel încât această inflație să nu mai fie galopantă, să nu mai ajungă la 15%, deja vorbim de 2 cifre și lucrurile să fie ținute cumva sub control. 

Acum trebuie să vedem și de partea cealaltă, pentru că dacă ne uităm la ce înseamnă creșterea dobânzii cheie a BNR, înseamnă că are un efect de domino. Se scumpesc împrumuturile, dacă se scumpesc împrumuturile, scade cererea și dacă scade cererea, frânează inflația. Însă asta îl va încurca foarte tare pe domnul Câciu, pentru că domnul Câciu ne vorbea ieri despre o creștere economică record, de aproape 5%, despre lucruri minunate în țara asta. Dacă consumul va fi înalt, creșterea record pe care o vede dânsul, dar pe care nu o văd celelalte instituții internaționale, instituții financiare, nu se va mai produce”, a explicat Elena Cristian, DC Business. 

Citește și: Elena Cristian, mesaj pentru ministrul Finanțelor după decizia zilei privind dobânzile: Domnule Câciu, treziți-vă! Faceți ce făceați când erați analist

IRCC ar putea fi salvarea românilor cu credite

O alternativă la ROBOR, conform senatorului Daniel Zamfir, ar fi trecerea la IRCC. 

”Da, este o variantă. Știm bine că senatorul Zamfir s-a luptat pentru această chestiune mulți ani. Eu le spun românilor că este o variantă și este una care trebuie discutată punctual, pentru fiecare caz în parte cu banca. Dobânzile sunt mari, cele mai mari din ultimii nouă ani. Povara acestor dobânzi mari, puse la un loc cu costul la energie și gaze, cu prețurile la alimentele de bază, cu toate celelalte prețuri care au crescut insuportabil pentru cei mai mulți dintre români, aceste rate mari se vor traduce la un moment dat în credite neperformante, care nu vor mai putea fi plătite. Atunci nici bancherilor nu le va fi bine, pentru că un număr mai mare de credite neperformante se traduce și printr-o performanță mai redusă pentru ei. Cred că fiecare român dintre cei cu credite trebuie să meargă la bancă, să încerce să discute, să încerce să negocieze, să vadă care este varianta cea mai bună în acest moment, pentru că lucrurile nu se vor opri aici. Nu vreau să dau vești proaste, dar cred că vor mai fi creșteri de dobândă cheie și cred că ROBOR se va duce și mai sus de atât”, a mai spus Elena Cristian la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel