Dr. Zota îl acuză pe Vlad Voiculescu de dezastru! Are vieți pe conștiință

Vlad Voiculescu, la masă cu Dacian Cioloș și alți membri de partid
Vlad Voiculescu, la masă cu Dacian Cioloș și alți membri de partid

Creierul programului de transplant din România, dr. Victor Zota, vorbește despre cum s-a prăbușit România la domeniul transplanturi, odată cu măsurile luate în Guvernul Cioloș. 

Dr. Victor Zota afirmă, într-un interviu pentru KanalD, că România a fost declarată campioană europeană în 2013 la creșterea procentului de transplanturi. Procentul se dublase sau, mai bine spus, îl dublase dr. Zota. A fost felicitat de Comisia de Specialiști în Transplant din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles.

”Am fost foarte mândru și am crezut, în acel moment, că nu vor mai exista obstacole în programul național de transplant. M-am înșelat.” mărturisește dr. Zota. 

Momentul crucial în care totul s-a năruit! 

După 2014, totul s-a prăbușit, tot ce realizase până atunci. Întrebat ce s-a întâmplat, dr. Victor Zota a răspuns: ”Momentul acela a fost unul crucial. Orice opinie exprimată împotriva programului de transplant de către decidenți, de către oameni politici, influențează negativ și foarte repede activitatea de transplant. De vreo doi ani și jumătate ne aflăm într-un moment sumbru pentru programul național de transplant. Eu sper să trecem acum, cât mai repede, peste această perioadă grea și să reușim să revenim la cifrele din perioada de glorie.”

Dezastrul a venit brusc în 2014

Dr. Zota confirmă dezastrul de după 2014 și, din campioană europeană în 2013, România a ajuns astăzi pe ultimul loc în Europa. Și nu vorbim de ultimul loc la transplanturi de parcă ar fi ceva abstract, ci ultimul loc la salvat vieți din acest punct de vedre. 

”A mai apărut o serie de controale indicate și cerute în acea perioadă de Ministerul Sănătății, care au condus la situații absurde. Au fost contestate inclusiv câteva acreditări date pentru declararea morții cerebrale în unele spitale județene, care îndeplineau fără niciun fel de probleme condițiile legale. Ulterior s-a constatat ca declarările au fost corecte, iar acuzațiile care veneau din partea Ministerului Sănătății sau a decidenților au fost retrase. Era însă prea târziu. Informația circulase printre specialiștii din transplant și toți au devenit mult mai reticenți și mai circumspecți.” mărturisește dr. Zota. 

Întrebat ce lipsește pentru declararea morții cerebrale, dr. Zota spune că ”Din păcate, odată cu apariția altui scandal, tot artificial, legat de transplantul pulmonar în România, numărul de declarări de moarte cerebrală în România a început să scadă. Medicii au devenit reticenți, neîncrezători în sistem. Acuzațiile făcute de minister și de ministrul sănătății în acea perioada (n.r. Vlad Voiculescu a fost ministru al sănătății în Cabinetul Cioloș, în perioada 20 mai 2016 - 4 ianuarie 2017) au fost iar nefondate și bazate pe o necunoaștere crasă a sistemului. S-a spus atunci că nu se respectă ordinea de pe lista de așteptare. Pe lista de așteptare nu există ordine! Nu e ca o coadă la carne! Este o bază informatică de date care cuprinde mai multe persoane, codificate cu un cod cuiant și în baza căruia calculatorul identifică persoanele compatibile cu potențialul donator.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel