EXCLUSIV  UPDATE: Răspunsul ING și BCR/ Mai multe bănci din România NU AU EURO. Cursul la exchange a explodat la 5,2 lei. ”Nu mai sunt lichidități, toți cer euro”/ CEC Bank, recomandare

Euro a trecut luni de 5 lei la cumpărare la bănci și la exchange. 

UPDATE: Ce se întâmplă astăzi, 2 martie 2022

Vezi aici continuarea: EXCLUSIV  Ce se întâmplă cu EURO cash? Încă o zi fără lichidități la bancă. Euro a ajuns la vânzare la 5,3 lei/ FOTO. Prof. Coșea avertizează după mesajele CALME ale băncilor

Update: BCR a revenit cu următoarea precizare, precum și cu sfaturi: 

”Volumul de retrageri de numerar este unul normal pentru această perioadă și toate ATM-urile noastre dispun de lichidități suficiente. BCR s-a pregătit pentru susținerea de cash suplimentar pentru zonele de la granița României cu Ucraina, acolo unde există prezență teritorială locală – Siret, Tulcea, Sighet. Pe parcursul ultimelor patru zile, echipe suplimentare au acționat pentru a  asigura alimentarea bancomatelor, astfel încât zona de ATM-uri să fie complet funcțională, 24/7. Până în prezent, la terminalele băncii au avut loc peste 13.000 de tranzacții realizate de cetățenii ucrainieni, în valoare de 900.000 lei. Dintre acestea, 500 au fost retrageri de la bancomate. Nu previzionăm niciun fel de dificultăți din punct de vedere al lichidităților, iar echipele noastre monitorizează atent situația, pentru a preîntâmpina orice situații neprevăzute. Mai mult, previziunile noastre pentru cursul de schimb rămân stabile. Conflictul militar va avea un impact limitat asupra monedei naționale, semnificativ mai mic decât asupra altor monede din regiune. Leul se va deprecia în acelaşi ritm ca şi până acum, cu o valoare sub 2% faţă de anul precedent. Recomandarea noastră pentru cetățenii din Ucraina este să utilizeze cardurile în tranzacții pentru a preîntâmpina orice problemă lingvistică”.

 

UPDATE REACȚIA BNR: 

EXCLUSIV  Mai multe BĂNCI nu au EURO. Prima reacție de la vârful BNR. Adrian Vasilescu: ”Sunt unii GRĂBIȚI. În aceste vremuri de război, cursul este liniștit”. Ce spune despre vânzarea euro la peste 5 lei

UPDATE: ”În ultimele zile am înregistrat o creștere a cererii de numerar, însă situația este sub control. Ne-am asigurat din timp că avem lichiditățile necesare și am discutat cu partenerii noștri în alimentarea ATM-urilor într-un ritm accelerat, monitorizând tot timpul situația din teren. Desigur, au putut exista întârzieri în alimentare din motive obiective ce țin de traseul mașinilor blindate, însă nu există probleme cu disponibilul de numerar nici în euro, nici în lei. Recomandăm clienților să folosească la fel ca până acum cardurile pentru plăți și să nu scoată de la ATM mai mult decât au nevoie în mod normal.” ne-a răspuns ING. 

UPDATE: ”Toate unitățile CEC Bank sunt alimentate constant cu numerar – atât cu lei, cât și cu valută și nu există restricții la realizarea de operațiuni. Dorim să asigurăm publicul că banii lor sunt în siguranță și că CEC Bank are o poziție financiară solidă și un indicator de lichiditate de 200%, dublu față de cerințele legale.  Clienții au acces oricând la propriile disponibilități, iar pentru retragerea de sume mari este recomandată programarea în prealabil, regulă care se aplică de mulți ani. Recomandăm clienților ca în această perioadă, să evite să ia decizii sub impulsul momentului și să ia în calcul și riscurile de pierdere a dobânzilor și riscurile asociate păstrării unor sume mari în numerar.” transmite, oficial CEC Bank.

UPDATE: Căutările pe Google, legate de euro, au explodat și ele în ultimele 24 de ore. ”Curs Valutar”, ”Curs valutar Euro” se află în primul loc, în topul căutărilor pe Google. Căutările au crescut de cinci ori, fiind un subiect de interes pentru cetățeni. 

Luni, 28 februarie 2022, EURO a fost cotat la 4.9480 lei, cu o creștere mică de doar 0,0001. 

UPDATE: Conform surselor CEC Bank, luni a avut loc o ședință pentru a se asigura că există suficient numerar, în contextul situației din Ucraina.  La BCR, la vânzare, euro se află astăzi la 5,09, dar nici aici nu se găsesc lichidități (n.r. la momentul difuzării știrii), mai spun informațiile pe surse. Băncile încearcă să cumpere euro, în aceste momente. BCR, din sursele noastre, intră acum în ședință. 

UPDATE: În același timp, în contextul crizei de euro de pe piață, de la acest moment, cei care au euro cresc prețul la vânzare. 

---- 

Astăzi, la exchange a explodat la 5,2 lei. Luni, era 5,1 lei. La Banca Transilvania, luni, euro la vânzare era 5,04. Astăzi este 5,06, dar, surpriză! Nimeni nu schimbă din lei în euro. O sursă DCNews.ro a mers la două bănci: Banca Transilvania și BRD. Ambele au răspuns că nu au euro. Banca Transilvania a răspuns că nu au euro în nicio agenție. 

O sursă de la un exchange a spus ”că nu mai sunt lichidități, toată lumea cere euro, nimeni nu dă și toți care aveau banii în euro își scot lichidități, băncile au rămas fără euro”. 

Specialiștii în domeniu contactați de DCNews.ro au evitat să se pronunțe în acest moment. De la BNR, ni s-a spus că vom avea un răspuns după ora 12:00 (Vezi răspunsul în update-ul de mai sus). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel