Dosarul cu şină dispare din România. Ministrul Sebastian Burduja: Sunt interzise "xeroxurile pe bani" din instituţiile publice

Facebook Sebastian Burduja
Facebook Sebastian Burduja

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat când dispare complet dosarul cu şină din România. 

"Începem anul cu o veste excelentă: legea pe care am inițiat-o alături de colegii mei parlamentari liberali și care interzice dosarele cu șină, copiile după acte și xeroxurile contra-cost în instituțiile publice a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis.

După cele 180 de zile prevăzute în lege pentru implementare, relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară. Desigur, așa cum a fost și cu interzicerea ștampilei, respectarea acestei legi depinde foarte mult de fiecare dintre noi, mai ales că unele astfel de obiceiuri au devenit parte din cultura noastră.

"Sunt interzise xeroxurile pe bani în instituţiile publice"



Așadar, e important să știți că, cel mai târziu în luna iulie a acestui an:

1. instituțiile publice din România nu vor mai avea voie să solicite dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public.

2. nu veți mai fi obligați să furnizați copii ale actelor publice emise de instituții ale statului (carte de identitate, certificat de naștere, de căsătorie etc.). Legea extinde aceste obligații la autoritățile locale și la companiile de utilități, prevederea fiind valabilă până acum doar pentru administrația centrală.

3. toate instituțiile publice sunt obligate să vă pună la dispoziție, în mod gratuit, nu doar în format fizic, ci și electronic, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.

4. instituțiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituții publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora.

5. sunt interzise “xeroxurile pe bani” în instituțiile publice, acele locuri unde eram trimiși și jupuiți de câțiva lei de fiecare dată când ne lipsea vreo copie de la dosar.

Despre operațiunea „moartea dosarului cu șină” și pașii ei v-am mai povestit (link în comentarii). Această lege este o victorie importantă. Nu o victorie personală, ca inițiator principal, nici o victorie a tuturor parlamentarilor care au susținut ideea — și au fost de la toate partidele, nu doar de la Partidul Național Liberal. Este o victorie a fiecărui român în fața birocrației, o victorie a bunului simț în fața aroganței unor funcționari de la ghișee, o victorie a României moderne si digitale, care se desprinde din paradigma dosarelor cu șină și a copiilor xerox.

Le mulțumesc tuturor colegilor care se alătură în războiul declarat birocrației și susțin aceste inițiative. Nu ne oprim aici, avem multe de făcut. Înainte, împreună.

PS Poza e de la sectorul 1, de la taxe si impozite, unde acum mai putin de un an am fost nevoit sa plătesc 3 lei pentru o copie xerox si...pixul din imagine. Așa ceva nu se va întâmpla", a scris Sebastian Burduja pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel