Directorul SRI, George Maior, decorat de Francois Hollande cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler

george maior dece
george maior dece

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a fost distins joi cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler de către președintele Franței, Francois Hollande.

Potrivit unui comunicat al SRI, distincția primită de către directorul SRI este o recunoaștere a calității deosebite a relației strategice dintre România și Franța, în special în domenii mai puțin cunoscute publicului, precum activitatea de 'intelligence'.

"Sunt multe lucruri pe care le facem împreună în diverse colțuri ale lumii, care ne asigură, țărilor noastre și cetățenilor noștri, securitate, pace și o dimensiune a valorilor pe care se așază, de fapt, societățile noastre", a declarat cu această ocazie George Maior.

În discursul susținut cu acest prilej, directorul SRI a subliniat importanța faptului că, în prezent, când provocările la adresa securității regionale, a Europei și a NATO se acutizează, România și Franța au un astfel de parteneriat matur, consolidat, în măsură să genereze soluțiile pentru gestionarea adecvată a acestor provocări.

VEZI ȘI: Băsescu și Maior, despre documentele DISPĂRUTE din domeniul nuclear

"De-a lungul istoriei, România a văzut întotdeauna în Franța un aliat natural, în ciuda orientării ideologice impuse țării noastre în timpul Războiului Rece. Aceasta a făcut ca, odată cu revenirea României la democrație, interacțiunea dintre serviciile de informații române și franceze să fie cât se poate de naturală, astfel că astăzi s-a ajuns la o performanță intelectuală și operațională demnă de remarcat. Atât serviciile române de informații, cât și cele franceze împărtășesc aceeași viziune în ceea ce privește lumea contemporană, dispunând în același timp de capacitatea operațională necesară abordării provocărilor și reducerii incertitudinii care planează asupra securității statelor și cetățenilor noștri. Acestea sunt cu atât mai importante acum, având în vedere evoluțiile îngrijorătoare de la granițele de est ale Uniunii Europene și ale NATO. Relația strategică dintre România și Franța are potențialul să contribuie, pe de o parte, la înțelegerea acestei situații deosebite pentru Uniunea Europeană și pentru NATO, iar, pe de altă parte, să găsească soluțiile inteligente pentru evitarea unui neo-război rece, de natură să afecteze întreg spațiul euro-atlantic", a spus Maior, citat de Agerpres.

Acesta și-a exprimat speranța că, în spiritul alianței naturale istorice cu România, "Franța va înțelege interesele României legate de ceea ce înseamnă granița de est a Uniunii Europene și a NATO, inclusiv în ceea ce privește intențiile noastre de accedere în Schengen, o chestiune legitimă, la care s-a lucrat mult și pentru care, cel puțin din punct de vedere tehnic, îndeplinim toate criteriile".

VEZI ȘI: Ce spune George Maior despre candidatura la Președinție

Potrivit directorului SRI, valoarea acestui demers al României capătă o nouă dimensiune acum, când o lume întreagă poate vedea evoluțiile din regiunea Mării Negre, o zonă importantă nu doar pentru România, ci pentru întregul spațiu al Organizației Tratatului Nord-Atlantic.

Ceremonia, găzduită de ambasadorul Franței, Philippe Gustin, s-a desfășurat în prezența mai multor personalități din mediul diplomatic, academic, guvernamental și din societatea civilă.

Ordinul acordat de președintele Franței reprezintă cea mai înaltă decorație onorifică franceză, instituită în anul 1802 de către Napoleon Bonaparte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel