Din tutun, proteine! Avantaje majore pentru alimentație

Scutaru Cristina / 07 aug 2019 / 21:16 Salveaza PDF Comentarii
plante
Descriere foto: plante

Se prognozează că cererea de proteine de origine biologică va crește exponențial în anii următori.

În prezent, enzimele industriale și alte proteine sunt produse în reactoare de fermentație mari și scumpe. Utilizarea plantelor pentru a le produce, însă, ar putea reduce costurile de producție de trei ori. Cercetătorii americani de la Universitatea Cornell și Universitatea din Illinois au conceput plante care pot produce proteine ce nu sunt native ale plantei în sine.

Echipa de cercetare a modificat genetic plantele de tutun pentru a produce proteina-celulaza Cel6A. Tutunul este o plantă model foarte studiată. Cel6A aparține unui grup mare de enzime înrudite, care sunt utilizate în multe aplicații, inclusiv detergenți moderni de rufe, emolienți de țesături, în alimente și furaje.

Care sunt avantajele

 

Ingineria genetică a fost utilizată pentru a furniza ADN cu instrucțiuni care transformă proteina dorită în cloroplastele celulelor plantelor. Plantele care au adoptat acest ADN au fost cultivate. Cloroplastele sunt organele fotosintetice la plante și conțin propriul ADN. Celulele vegetale nu își pot produce propriile cloroplaste, dar le moștenesc de la fiecare celulă fiică în timpul diviziunii celulare.

„Unul dintre avantajele tehnologiei pe care o utilizăm este că cloroplastele din majoritatea plantelor de cultură sunt moștenite prin linia maternă, deci genele nu sunt în polen", a explicat Beth Ahner, profesor de inginerie biologică și de mediu la Cornell, unul dintre autorii cercetării.

Articolul original este disponibil pe http://news.cornell.edu/stories/2019/07/designer-plants-one-step-closer-growing-low-cost-medical-industrial-proteins


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25