Urmărește emisiunea live


Dezvăluiri în exclusivitate. Un lider spune ce s-a întâmplat la Cotroceni, în ziua consultărilor cu Iohannis

Președintele Uniunii Studenților din România (USR), Alexandru Bîndar, a fost prezent la discuțiile dintre Klaus Iohannis și societatea civilă.

Alexandru Bîndar ne-a acordat un interviu, după dialogul său cu președintele de la Palatul Cotroceni, în care ne-a povestit ce s-a petrecut în spatele ușilor închise.

DC News: Povestește-ne cum au decurs consultările cu Klaus Iohannis și dacă ai plecat de la Palatul Cotroceni cu ideea că vocea străzii chiar este ascultată de președinte.

Alexandru Bîndar: De la consultările cu președintele Klaus Iohannis nu am plecat cu ideea că vocea străzii este chiar ascultată. Vom vedea acest lucru în funcție de ce decizii va lua domnul președinte. De exemplu, dacă va pune un prim-ministru din zona de profesioniști sau va alege să facă compromisuri pentru a trece guvernul. În acest moment, nu sunt de acord cu alegerile anticipate pentru că acest lucru ar înseamna ca toți parlamentarii să se concentreze pe campania electorală și mai puțin pe gestionarea situației de criză. Acum este important să avem grijă de oamenii răniți de la Club Colectiv și nu să facem afișe. Vor mai fi niște consultări cu domnul președinte".

VEZI ȘI: Reprezentanții societății civile i-au întins o capcană lui Iohannis. Cum profită Băsescu

DC News: Oamenii continuă să iasă în stradă. Te întreb până când crezi că vom mai vedea oameni în stradă în contextul dat?

Alexandru Bîndar:  Nu pot să îmi dau seama până când oamenii vor mai ieși în stradă. Românii vor să vadă un semn al schimbării. Dacă președintele va asculta măcar o parte din cererile care au venit din stradă, probabil lumea se va calma.

DC News: Transmite un mesaj pentru românii care și-au pierdut speranța că mai pot trăi într-o țară așa cum și-o doresc.

Alexandru Bîndar: Aș vrea să transmit un mesaj pentru tineri. Ei sunt din ce în ce mai puțin implicați în absolut orice. Așadar, mi-ar plăcea ca tinerii să se implice din ce în ce mai mult. În al doilea rând, mi-aș dori să aibă acțiuni concrete pentru schimbare, nu doar să critice pentru că prin critică nu vom reuși să facem nimic. În al treilea rând, aș vrea să le transmit să nu plece din țară. Nu este o soluție să plecăm în străinătate. Eu nu m-aș simți mai bine în altă țară pentru că aici, în România am familia, prietenii și mi-ar fi foarte greu. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Toată lumea așteaptă să se schimbe ceva, dar nimeni nu pune umărul să mute puțin lucrurile din loc.

DC News: Vorbești de critici...

Alexandru Bîndar: Au fost mai multe discuți legate de modul în care am fost aleși să mergem la consultările cu Klaus Iohannis. Nu știm nici noi cum am fost aleși. Nu suntem vinovați pentru modul în care am fost aleși. Noi doar ne-am exprimat dorința de a fi acolo. Că din peste 5.000 de solicitări au fost chemați 20 de oameni... nu știu dacă este vina noastră. Și încă un lucru important: noi nu suntem liderii străzii. Să se înțeleagă foarte bine acest lucru. Nu mă consider liderul întregii străzi. Eu sunt liderul USR, adică liderul unui grup care a fost în stradă, dar mai sunt și alte grupuri.

DC News: Ce s-a întâmplat concret la Palatul Cotroceni în ziua consultărilor?

Alexandru Bîndar: Eu mă așteptam ca la Palatul Cotroceni, la consultări, să fim 60-70-80 de oameni. Nu mă așteptam să fim atât de puțini. Nu ni s-au dat informații în plus. Am fost sunați cu jumătate de oră înainte să ne prezentăm la Palatul Cotroceni. Nu s-a întâmplat nimic extraordinar. A fost un tur de masă în care fiecare a povestit în câteva minute lucrurile pe care le propune. La final, președintele a avut o concluzie prin care ne-a spus că nu știe dacă va merge pe varianta alegerilor anticipate sau pe guvern de tehnocrați. Mai este nevoie de o rundă de consultări. Ne-a spus că va transmite toate doleanțele noastre către Parlament.

VEZI ȘI: Pe cine a chemat Iohannis la Cotroceni: Studenta de la Jurnalism care nu vrea să apară în presă

Solicitările lui Alexandru Bîndar

În numele studenților, Uniunea Studenților din România a solicitat președintelui să nu facă niciun compromis în alegerea primului ministru și în speță a noului Guvern. Mai mult, solicitările studenților vizează constituirea unui Guvern format din experți, profesioniști în domeniul pe care îl reprezintă, persoane integre, fără antecedente penale, capabili să conducă un plan de reformă.

O altă solicitare din partea studenților a fost aceea că este nevoie de consultări periodice a Societății Civile, nu doar atunci când se petrec accidente tragice și când cetățenii decid sa iasă în stradă să îsi manifeste nemulțumirile.

La nivel de reformă, din partea reprezentantului USR s-a solicitat alocarea a 6 % din PIB pentru Educație, același procentaj și pentru Sănătate și 3 % pentru cercetare. În urma discuțiilor, Klaus Iohanis a transmis reprezentanților Societății Civile că va convoca la începutul săptămânii viitoare o noua sesiune de dialog în vederea luării unei decizii cu privire la solicitările care i-au fost transmise. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel