EXCLUSIV  Dezbatere europarlamentare 2019. Referendum VALIDAT - ce vor face PSD, ALDE, USR - PLUS și Pro România

vot
vot

Cu doar 12 zile rămase până la alegerile europarlamentare, românii nu vor avea de ales doar reprezentanţii în Parlamentul European. Asta pentru că preşedintele Klaus Iohannis a convocat în aceeaşi zi şi un referendum pe justiţie, cu două întrebări la care alegătorii sunt invitaţi să răspundă. 

În acest context, politicienii prezenţi la dezbaterea organizată de DC NEWS au fost invitaţi de jurnalista Elena Cristian să spună ce va face fiecare partid cu rezultatul acestui referendum.

Dacă referendumul va fi validat, ce va face partidul dumneavoastră în Parlament în legătură cu întrebările? Dar dacă nu va fi validat? - a zis Elena Cristian.

Cu excepţia lui Dacian Cioloş, care a considerat că întrebările sunt destul de clare pentru ca românii să ştie ce votează, ceilalţi candidaţi prezenţi în studioul DC NEWS au anunţat că votanţilor le va fi greu să aleagă şi mai ales să înţeleagă întrebările. 

"Avem nevoie pentru a fi validat de 30 % prezenţă la vot, 25 la sută dintre cei care se prezintă trebuie să spună DA. Avem o foarte mare problemă pentru că referendumul ăsta e foarte confuz formulat. Avem două întrebări, a doua întrebare are şi ea două întrebări. Legea nu distinge clar ce s-ar putea întâmpla în cazul în care românii sunt de acord cu o întrebare, dar nu şi cu a doua. Problema este că întrebările vor antrena modificări constituţionale şi atunci cred că va trebui o amplă consultare între partidele politice, dacă începem sau nu o revizuire a constituţiei. Eu cred însă că nu vom avea o majoritate pentru că neseriozitatea acestui referendum care este unul electoral s-ar putea să aibă o consecinţă pentru democraţie care e greu de evaluat acum. Dacă referendumul va fi acceptat de români, le vom respecta voinţa şi probabil vom urma un proces constituţional", a declarat Norica Nicolai, eurodeputatul ALDE. 

Şi Victor Ponta a avut aceeaşi părere, anunţând că şi în cazul unui răspuns favorabil, rezultatul referendumului nu poate fi pus în aplicare imediat. 

"Eu sunt un mare susţinător al ideii că după 1991 a venit momentul să revizuim constituţia. Până în 2021 nu se va modifica nicio constituţie, pentru că îţi trebuie două treimi din parlament. Întrebările formulate de domnul Iohannis sunt aiurea, total. Dacă punea o întrebare simplă, clară, care se putea reflecta imediat într-o consecinţă juridică, era altceva. Având în vedere modul cum au fost formulate întrebările, indiferent că se va valida sau nu referendumul, nu se vor pune în practică până în 2021, cel mai devreme, cu altă compoziţie a actualului parlament", a spus liderul PRO România. 

Cioloş, convins de utilitatea referendumului

"Am declarat deja că susţinem acest referendum, avem convingerea că va fi validat de români pentru că sunt câteva lucruri simple pe care preşedintele le cere acolo. Din câte ştiu eu, întrebările aşa cum sunt ele formulate nu presupun automat modificarea constituţiei. Dacă guvernul nu va mai modifica legile justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, deja întrebările şi-au atins scopul. Va fi foarte clară voinţa cetăţenilor", a explicat Dacian Cioloş, liderul PLUS.

Pentru PSD, referendumul este consultativ

Candidatul PSD la europarlamentare, Rovana Plumb, a anunţat că şi dacă va fi validat, referendumul este doar consultativ, însă a menţionat că se va face o dezbatere în acest sens.  

"Din punctul nostru de vedere, acest referendum nu numai că conţine două întrebări ambigue, reprezintă clar o acţiune de campanie electorală a preşedintelui Iohannis. Dumnealui doreşte să deturneze atenţia de la alegerile europarlamentare spre temele justiţiei. Dacă este nevalidat, răspunsul e pe cale de consecinţă, dacă este validat, înseamnă că atât timp cât răspunsurile pe referendum nu au un caracter obligatoriu, va trebui să înceapă o dezbatere largă între toţi actorii politici de pe scena din România în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei", a declarat Rovana Plumb. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel