Dezbatere DeCe News: Ce va face Traian Băsescu de Revelion și ce le va spune românilor?

Traian Băsescu revelion
Traian Băsescu revelion

Aparițiile și discursurile lui Traian Băsescu de Revelion au variat în funcție, de situația economică a țării, de nivelul de trai al oamenilor și, în funcție de popularitatea de care se bucura șeful statului la momentul respectiv. Dacă în primii ani noaptea dintre ani era prilejul perfect pentru o baie de mulțime și o șampanie băută între oameni, în ultimii doi ani președintele nu a mai apărut de Revelion în locuri publice, preferând să se adreseze cetățenilor fie de pe un trotuar, fie de pe o pârtie de schi, fie printr-un comunicat.

Băi de mulțime și sticlă de șampanie aruncată oamenilor

2005: La primul revelion în calitate de președinte, Traian Băsescu a apărut în Piața Universității, acolo unde a făcut o baie de mulțime, a desfăcut o sticlă mare de șampanie, a băut din ea, după care a aruncat sticla în mulțime. Cu șuvița jucându-i feste, el și-a exprimat dragostea față de popor: „Am venit să vă spun că vă iubesc! Vă iubesc pe voi, cei 22 de milioane de români care trăiți aici, între granițele țării, și la fel de mult îi iubesc și pe cei șase milioane de români care trăiesc în toată lumea”. Șeful statului chiar a primit flori din partea unei admiratoare, pentru ca înainte de plecare să mai bea din șampania unor oameni veniți să petreacă noaptea dintre ani în Piața Universității.

2006: La fel ca în 2005, Traian Băsescu a stat aproximativ jumătate de oră în Piața Universității, unde le-a mulțumit românilor pentru eforturile depuse în scopul aderării la UE. „Locul nostru este în Europa, acolo unde împreună vom construi propriul destin”, spunea președintele țării. De asemenea, el i-a decorat pe Raed Arafat, pe atunci medic coordonator la Serviciul Urgență și Descarcerare din Tîrgu Mureș SMURD și pe plutonierul adjuntant Dinică Cârstea Alexandru Octavian. Înainte de miezul nopții a început numărătoarea inversă, după care, a băut șampanie, de această dată din cupele cu care a venit pregătit de acasă.

2007: „Ne apropiem de momentul extraordinar al libertății noastre depline, ne apropiem de momentul solidarității noastre cu alte 480 de milioane de cetățeni. Am ajuns aici pentru ca ați vrut voi și am ajuns aici pentru că cetățenii Uniunii ne-au ajutat”, declara Traian Băsescu în uralele și aplauzele celor prezenți în Piața Universității, la revelionul aderării României la UE. Aderare pe care șeful statului a catalogat-o drept „o şansă istorică, de care ţara noastră trebuie să profite din plin” și care a fost simbolizată de un pod peste care Traian Băsescu a trecut fluturând tricolorul. Înainte de părăsirea scenei, el a conchis: „Să ne dea Dumnezeu noroc în UE. Trebuie să ne păstrăm obiceiurile, tradiţiile şi identitatea naţională. Încă o dată La mulţi ani!”

2008: De data aceasta șeful statului a apărut cu zece minute înainte de miezul nopții în Piața Constituției, acolo unde a făcut o baie de mulțime printre cele 15.000 de persoane prezente. În discursul său, primit cu aplauze, Traian Băsescu a făcut referire la priorităţile şi obiectivele României, a vorbit despre necesitatea reformării clasei politice, despre militarii români din afara graniţelor, în special cei din Irak, despre românii din diaspora şi despre cei din Republica Moldova şi Ucraina. În încheiere a urat poporului: „La mulţi ani români, de acasă şi de oriunde v-aţi afla”. După discurs, el a coborât de pe scenă, în public, unde a dat mâna, s-a îmbrăţişat şi s-a fotografiat alături de cei din preajmă, și, alături de soţie, a urmărit jocurile de artificii şi proiecţiile laser, care au durat aproximativ 20 de minute.

Exil în afara Bucureștiului

2009: Revelionul 2009 a fost primul pe care președintele țării, Traian Băsescu, nu l-a petrecut în Capitală. El le-a urat românilor „La mulți ani” în Piața Sfatului din Brașov, oferind asigurări că „instituţiile statului au capacitatea de a face ca 2009 să fie un an în care să trăim mai bine”. Șeful statului a declarat că 2008 a fost un an bun pentru România, că 2009 va genera dificultăţi, dar că acestea vor fi depăşite. „Avem nevoie de implicarea tinerilor în viaţa politică, în viaţa economică, în viaţa socială”, a mai spus acesta, adăugând că „schimbarea României poate fi făcută numai cu implicarea tinerei generaţii”. „În ultimele clipe ale anului, daţi-mi voie să vă doresc tuturor, cu toată dragostea, la mulţi ani şi să trăiţi bine!”, a zis șeful statului în încheierea discursului.

2010: De această dată, Traian Băsescu a transmis mesajul de Anul Nou din Sinaia, acolo unde a petrecut revelionul la un hotel, alături soția sa, Maria, fiica sa mică, Elena, ministrul de la acea vreme, Elena Udrea și Dorin Cocoș. Șeful statului îndemna la optimism, și promitea că anul 2010 va reprezenta anul ieșirii din criză a României. „Va fi un an în care vom scăpa de criză, va fi un an în care optimismul va fi cel care ne va anima să depăşim momentul pe care l-am trăit în anul 2009. Începem un An Nou, 2010, un an care trebuie dedicat reformei statului. Pe 22 noiembrie cea mai mare parte a românilor a votat pentru ca statul român să fie reformat, începând cu cea mai importantă instituţie a statului, cu Parlamentul României. Dar reforma statului nu înseamnă doar Parlamentul României. Trebuie să reformăm, să modernizăm sistemul de educaţie. Numai aşa copiii noştri vor avea şanse să facă performanţă. Numai aşa România – în ansamblul ei – va putea deveni o ţară performantă. Trebuie să reformăm sistemul de sănătate. Trebuie să consolidăm clasa de mijloc”, a declarat președintele.

Fără discurs pentru români

2011: Revelionul 2011 a fost primul fără un mesaj transmis românilor de Traian Băsescu. El și-a petrecut revelionul la Predeal, motivându-și absența din mijlocul oamenilor, într-o piață publică, așa cum obișnuise, prin faptul că nu a primit invitație de la niciun primar. „Şi anul trecut, dacă vă aduceţi aminte, am renunţat să fiu într-o piaţă, chiar era imediat după alegeri, am fost într-un restaurant, am ieşit pe trotuar, am spus 'La mulţi ani'. Trebuie să vă spun un lucru: ca să te duci într-o piaţă, trebuie să te invite un primar. De când la Bucureşti nu mai este primar PDL, n-am mai primit vreo invitaţie. Am mai încercat prin ţară, la Braşov într-un an, dar dacă nu te invită un primar, unde să te duci peste programul omului?”, s-a scuzat șeful statului. Cât despre urările de anul nou: „Puteam foarte bine să le fac într-un studio, între steaguri, dar mi-a rămas atât de întipărită în minte imaginea lui Ceauşescu şi pe urmă a lui Iliescu urând românilor dintre steaguri, încât am refuzat varianta asta, clasică să spunem pentru un preşedinte român. Şi am tot încercat alte soluţii. Asta e”, a conchis el. A doua zi, Traian Băsescu, a anunțat de pe pârtie că , că vor continua concedierile, că statul nu are ce oferi contribuabililor.

2012: Pentru al doilea an consecutiv șeful statului a evitat să rostească un discurs de Anul Nou, preferând să le transmită un mesaj românilor printr-un comunicat pe site-ul președinției. „Acum, la cumpăna dintre ani, putem fi mândri că printr-un amplu efort naţional am depăşit împreună dificultăţile anului 2011. Îmi doresc ca anul 2012 să reînvie în sufletele noastre optimismul şi credinţa că putem reuşi rămânând solidari cu destinul naţiunii din care facem parte. Cea mai importantă valoare a României sunt oamenii, iar românii au nevoie, mai mult ca oricând, să ştie şi să creadă că prin propriile forţe pot crea o Românie modernă şi performantă, aşa cum şi-o doresc. Fie ca Noul An să reînnoiască în inimile tuturor românilor, care sunt în ţară sau în comunităţile diasporei, bucuria, speranţa şi curajul de a ne asuma şi împlini destinul unui popor menit să prospereşi să reuşească prin muncă în tot ceea ce îşi propune”, a transmis el.

Expertul în comunicare politică, Antonio Momoc, consideră că e greu de crezut ca președintele să apară anul acesta public cu ocazia revelionului, dat fiind că popularitatea lui Traian Băsescu este într-o continuă scădere.

„E greu de estimat dacă o să apară anul ăsta. Probabil că va fi pentru el o oportunitate să reapară și să anunțe agenda pentru 2013. Dacă va apărea undeva, o va face probabil în jurul orelor 22:00, într-un discurs înregistrat. În niciun caz nu va apărea într-un discurs live, și în niciun caz cu public. Asta pentru a evita orice replică din partea unui public care se știe că îi este destul de ostil. Și dacă va apărea va face un bilanț al anului acesta și va sublinia rolul său și al fostei administrații PDL în managerierea situației de criză”, a declarat Antonio Momoc pentru DeCe News.

De asemenea, politologul adaugă că președintele se va folosi de această oportunitate nu pentru a transmite un mesaj uman românilor, ci pentru a „arunca săgeți” către adversarii săi politici, în special către actualul Guvern.

„Nu va putea veni cu un mesaj personal, în afară de 'La mulți ani' și 'Un an nou fericit', pentru că în momentul ăsta Traian Băsescu nu mai poate purta un dialog personal direct cu publicul. În orice caz nu mai poate fi perceput ca atare. A încerca să vină cu un mesaj uman sau să se refere la problemele sociale nu îi va atrage decât și mai multă antipatie, pentru că el este văzut ca principala cauză a situației economice actuale a României, principala cauză a situației dramatice a oamenilor obișnuiți. Va trage bobârnace sau va încerca să arunce săgeți către Guvern, și mai ales va muta întreaga responsabilitate a situației economice de la sfârșitul anului și de pe parcursul anului viitor asupra actualului Guvern”, a mai spus Antonio Momoc.

DeCe News vă invită la următoarea dezbatere: Ce credeți că va face Traian Băsescu de Revelion? Ce le va transmite el românilor?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel