Destinația aleasă de oligarhii ruși pentru a fugi de sancțiunile occidentale pe fondul războiului pornit în Ucraina

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Oligarhii ruși încearcă să îşi transfere o parte din averile lor din Europa în Dubai pentru de a-şi proteja activele de înăsprirea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

Ruşii înstăriţi încearcă să îşi transfere o parte din averile lor din Europa în Dubai, în ideea de a-şi proteja activele de înăsprirea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, au declarat pentru Reuters mai multe surse financiare şi juridice, informează Agerpres.

Dubai, hub-ul financiar şi de afaceri al Golfului Persic, este de mult tip un magnet pentru bogaţii lumii iar refuzul Emiratelor Arabe Unite de a lua o poziţie în disputa dintre aliaţii occidentali şi Moscova a semnalat ruşilor că banii lor sunt în siguranţă acolo.

Ruşii înstăriţi încearcă să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveţia sau la Londra

În mult cazuri, ruşii înstăriţi încearcă să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveţia sau la Londra, care au impus sancţiuni oligarhilor şi organizaţiilor ruseşti, a declarat un bancher de top la o mare bancă privată din Elveţia.

Acest avocat, care în prezent lucrează în Dubai, a dezvăluit că banca sa a primit întrebări de la mai multe entităţi ruseşti cu privire la rapiditatea cu care ar putea muta 'fonduri foarte mari', în valoare de sute de milioane de dolari, către statul din Golf.

'Emiratele Arabe Unite sunt un mediu favorabil, la câtva ore distanţă de zbor cu avionul şi nu are un organism de reglementare care să lucreze împreună cu organismele occidentale de reglementare', a declarat un manager de investiţii. Bancherul consultat de Reuters a spus că în unele cazuri clienţi ruşi care au un cont la banca privată elveţiană au început să deschidă conturi la sucursale din EAU ale aceleiaşi bănci.

Alţii şi-au deschis conturi la băncile locale din EAU. Confruntaţi cu o economie care se prăbuşeşte pe plan intern, ruşii înstăriţi încearcă să îşi direcţioneze banii spre investiţii precum imobiliare şi fonduri care nu dezvăluie informaţii cu privire la proprietari, a declarat o altă sursă din mediul financiar.

Dubaiul, o importantă destinaţie turistică mondială, este de mult timp popular în rândul ruşilor, fiind printre cei mai importanţi vizitatori şi cumpărători de imobiliare din emirat chiar şi înainte de războiul din Ucraina şi sancţiunile occidentale, care au prăbuşit rubla şi au afectat economia rusească. În 2018, EAU au introdus un proxim de vize de aur, care permite investitorilor să obţină dreptul de rezidenţă pe 10 ani.

Sursele susţin că decizia EAU de a se abţine cu prilejul votului în Consiliul de Securitate al ONU care a condamnat invadarea Ucrainei, cumulată cu faptul că fondurile suverane din Golf şi-au menţinut expunerea pe Rusia, au fost considerate drept o dovadă de bunăvoinţă de către ruşii înstăriţi.

Deocamdată nu există semnale că redirecţionarea averilor ruseşti spre Dubai sunt supuse sancţiunilor occidentale. Cu toate acestea, bancherii susţin că există riscul de prejudiciere a imaginii pentru instituţiile care acceptă fonduri ruseşti într-un moment în care multinaţionalele din întreaga lume îşi rup legăturile cu Moscova. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel