Deschiderea Porţii Sfinte, duminică, la Catedrala Sf. Iosif

Poarta Sfântă va fi deschisă, duminică, la Catedrala Sfântul Iosif, marcând inaugurarea Anului Sfânt al Milostivirii în Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti. 

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucureşti, Poarta Sfântă a Catedralei Sf. Iosif este o poartă din lemn, amplasată în ancadramentul metalic al intrării în lăcaşul de cult, iar 'simplitatea şi îngustimea' acesteia reprezintă o invitaţie adresată credincioşilor de a se prezenta în faţa lui Dumnezeu 'cu naturaleţe şi umilinţă, pe deplini încrezători în iubirea Lui milostivă'.

'La Catedrala Sf. Iosif, ritul va începe duminică la ora 10,30, în faţa lăcaşului de cult. După un moment de rugăciune, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, va deschide Poarta Sfântă şi va trece primul prin Poartă, fiind urmat de preoţii, ministranţii şi credincioşii prezenţi la celebrare. Va urma Sfânta Liturghie în Catedrală, prezidată de monseniorul Ioan Robu', precizează sursa citată. Potrivit comunicatului, urmând îndemnul Papei Francisc, ÎPS Ioan Robu a stabilit, pe lângă Catedrala Sf. Iosif, alte două biserici ca loc de pelerinaj în acest An Sfânt: Bazilica Sf. Anton, din Constanţa, şi Biserica Toţi Sfinţii, din Craiova, ale căror Porţi Sfinte vor fi deschise tot duminică.

La Craiova, Poarta Sfântă va fi deschisă de către episcopul auxiliar al Arhidiecezei de Bucureşti, Cornel Damian, iar la Constanţa de monseniorul Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea.

[citeste si]

Papa Francisc a convocat un Jubileu extraordinar, un An Sfânt al Milostivirii lui Dumnezeu care a început la 8 decembrie, prin deschiderea, de către Suveranul Pontif, a Porţii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, şi se va încheia la 20 noiembrie 2016. Jubileul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II şi a fost convocat de Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii).

Obiceiul de a se celebra un An Sfânt a fost introdus în Biserica Catolică în timpul pontificatului Papei Bonifaciu al VII-lea (anul 1300). Jubileul (Anul Sfânt) poate fi ordinar, dacă este legat de anumite date fixe, şi extraordinar, dacă este convocat cu ocazia unui eveniment special. Anul Sfânt al Milostivirii, convocat de Papa Francisc, este unul extraordinar. Ultimul An Sfânt extraordinar a fost convocat de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în 1987, dedicat Sfintei Fecioare Maria.

Prima Poartă Sfântă a fost deschisă în 1423 de către Papa Martin al V-lea, la Bazilica Sf. Ioan din Lateran din Roma (Catedrala Papei). În Bazilica Sf. Petru, din Vatican, deschiderea Porţii Sfinte s-a făcut pentru prima dată la Crăciunul din anul 1499. În Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de Papa Francisc, este pentru prima oară când se deschid Porţi Sfinte în afara Romei: în toate catedralele din lume, precum şi în bisericile şi sanctuarele stabilite de episcopii locali, mai informează comunicatul. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy