Defrișări România. Sistemul de monitorizare, amânat

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care a prorogat, până la 21 octombrie, termenul de intrare în vigoare a normelor care stabilesc cadrul legal privind sistemul care asigură trasabilitatea materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor României (SUMAL). 

Prorogarea termenului a fost necesară întrucât este nevoie de timp suplimentar pentru recepţia tuturor modulelor, elaborarea şi aprobarea ordinului privind testarea sistemului (SUMAL) şi încheierea de convenţii cu administratorii de fond forestier şi testarea efectivă a sistemului. 

"Reglementările referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a acestora şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund au fost stabilite prin HG 1004/2016, iar termenul iniţial pentru intrarea lor în vigoare a fost 21 aprilie 2017", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, sistemul SUMAL permite transparentizarea circuitului pe care îl parcurge lemnul din momentul marcării până la destinatar. Ocoalele silvice vor avea posibilitatea să vadă, în timp real, toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul administrat de ele. Totodată, operatorii economici care deţin depozite de materiale lemnoase vor putea utiliza toate informaţiile introduse în SUMAL pentru raportări interne. Va fi eliminată posibilitatea transporturilor multiple cu acelaşi act de provenienţă şi crearea de stocuri false de lemn în depozite, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel