De ce a fost refuzată Mica Ertegun să investească în România - VIDEO

mica
mica

Românca Mica Ertegun,  care a făcut cea mai mare donație din istoria de 900 de ani a Universităţii Oxford, în valoare de  26 de milioane de lire sterline,  a declarat vineri, în exclusivitate pentru Realitatea TV, că aceşti bani ar fi fost investiţi în România dacă autorităţile nu ar fi respins-o, fără nici o explicaţie.

"Banii au fost adunaţi din muzica pe care a creat-o bărbatul meu. Când am revenit în ţară, eram foarte interesată de anumite lucruri. Unul dintre ele a fost refacerea statuii lui Brâncuşi. Sunt sigură că sunteţi la curent în ce stare am lăsat-o. Şi apoi am cumpărat din banii mei şi ai bărbatului meu o bucăţică de pământ la poalele statuii şi voiam să construiesc o casă de informaţii pentru străini, în care puteai să vii să vezi locuri, să faci fotografii, puteai să bei o Coca-Cola, dacă era cald. Toate au fost aprobate şi când am vrut să încep, mi s-a spus că nu mai e nevoie, că fac oamenii din Târgu Jiu", a spus Mica Ertegun, pentru postul de ştiri.

Ertegun a mai spus că, după refuzul autorităţilor, presa locală din Târgu Jiu ar fi denigrat-o în repetate rânduri.

"Jurnalele de la Tg Jiu erau infernale, parcă aş fi fost o hoaţă. Banii ăştia s-au dus la Oxford. Sper să beneficieze mulţi români de ei. Mă simt jignită că am fost refuzată", a conchis văduva mogulului din lumea muzicală Ahmet Ertegun.

Banii vor fi folosiţi pentru acordarea a 15 burse pe an, urmând ca ulterior numărul lor să ajungă la 35. Beneficiarii burselor vor putea folosi, pe durata bursei, o clădire de cinci etaje situată în inima Oxfordului, numită Casa Ertegun.

Cine este Mica Ertegun

Românca Mica Ertegun, văduva mogulului din lumea muzicală Ahmet Ertegun, a vorbit, pentru cotidianul britanic The Telegraph, despre cea mai mare donaţie oferită vreodată Universităţii Oxford - 26 de milioane lire sterline. "Vă puteţi imagina? Ahmet era turc. Eu sunt româncă. Cred ca pe măsură ce amestecăm naţionalităţile, cu atât obţinem rezultate mai bune", spune Mica Ertegun.

"Trebuie să menţionăm cuvântul "bani"?", spune românca la începutul interviului în care a explicat de ce a donat 26 de milioane de lire sterline uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Mica Ertegun este un cunoscut designer de interior din New York, văduva faimosului mogul din lumea muzicală Ahmet Ertegun, fondatorul Atlantic Records, care a murit în 2006 la vârsta de 83 de ani.

Tatăl lui Ertegun, scrie The Daily Telegraph, George, fost medic şi ministru în România, a fost băgat în închisoare de comunişti, în 1947. La insistenţele lui, pentru a reuşi să iasă din ţară, Mica s-a măritat cu aristocratul Ştefan Grecianu. Avea pe atunci doar 16 ani, în vreme ce soţul ei - 31.

"Ruşii ne-au dat două trenuri. Regele Mihai era în unul; mătuşile sale erau în alt tren. Noi eram în al doilea tren. Momentul în care am traversat graniţa, în Albania, a fost cel mai fericit al vieţii mele", spune Ertegun.

Românca a ajuns în Elveţia fără niciun ban şi a plecat spre Paris, unde a lucrat ca model pentru Dior. Apoi, au plecat în Canada, unde au cumpărat o fermă pe malul lacului Ontarios, cu banii împrumutaţi de un prieten. "Când am ajuns acolo, aveam vaci şi găleţi pentru lapte. Doar că nu ştiam cum să le mulgem. Era ridicol. Şi în România aveam vaci, doar că erau oameni care le mulgeau", spune Mica Ertegun.

În 1960, românca a ajuns la New York unde a încercat să facă lobby pentru eliberarea tatălui ei, care murea de cancer în închisoare. Nu a reuşit, iar tatăl ei a murit.

Mica l-a cunoscut însă cu acea ocazie pe Ahmet Ertegun, fiul ambasadorului Turciei la Washington, cel care avea să îi devină soţ.

Ahmet Ertegun a curtat-o asiduu pe Mica, scrie Telegraph. Doar un exemplu: a angajat o orchestră care s-a ascuns în baia apartamentului ei din hotelul Ritz Carlton din Montreal, pentru a-i cânta o impovizaţie a melodiei Puttin’ On the Ritz.

Cei doi s-au căsătorit în 1961. "Mi-a fost greu să divorţez de soţul meu, pentru că îl plăceam foarte mult", spune Mica despre Ştefan Grecianu. "Dar totul a fost civilizat. Iar eu eram îndrăgostită", adaugă ea.

Mariajul lor a fost "fabulos". O spune chiar Mica Ertegun. În vreme ce Mica şi-a construit propria companie de design, Ahmet a ridicat imperiul Atlantic Records, care a devenit una dintre cele mai puternice companii din industrie, lansând carierele trupelor Rolling Stones sau Led Zeppelin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel