Cum se scoate CORECT o căpuşă din piele. Greşeala pe care o fac cei mai mulţi

Fotografie creată de Erik Karits, de la Pexels
Fotografie creată de Erik Karits, de la Pexels

A venit căldura, iar românii au început să iasă în număr din ce în ce mai mare la picnic. Creşte, însă, şi numărul celor care ajung la Urgenţe cu muşcături de căpuşă. 

Purtătorul de cuvânt al Spitatului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Cristina Cazacu, a explicat cum se extrage corect căpuşa din piele. 

"Căpuşele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect. Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme, dar trebuie ştiut că, netratată, această patologie poate afecta articulaţiile, cordul şi sistemul nervos", precizează Cristina Cazacu, conform Adevărul.

Nu se trage de corp, ci de cap 

Trebuie ştiut că atunci când tragem cu penseta de căpuşă, această acţiune trebuie să se facă la capul insectei, nu de corp. 

"Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată", precizează Cristina Cazacu, care enumeră sfaturile specialiştilor:

"Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare", mai spune Cristina Cazacu.

În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel pericolul.

Mușcătura de căpușă, cum o recunoaștem și ce trebuie să facem

Adrian Marinescu, medic infecționist și director al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș, a explicat cum recunoaștem mușcătura de căpușă și ce trebuie să facem. Atunci când ieșim în parc sau la pădure, este indicat să ne îmbrăcăm în haine de culori deschise și lungi, iar în picioare să purtăm încălțări închise.

„De cele mai multe ori, mușcatura de căpușă nu ne face nimic. Sigur, nu spun că nu trebuie să ne protejăm, dar trebuie să știm că în momentul în care vorbim despre o căpușă sunt multe boli infecțioase. E babețioza, encefalita, febra hemoragică, nu e vorba doar de boala lyme. De cele mai multe ori, în 95% dintre cazuri, chiar dacă facem infecția, sunt forme ușoare care trec de la sine", a precizat medicul. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel