Cum să vindeci o inimă frântă. Terapia prin jurnal și beneficiile scrisului de mână

Pexels
Pexels

Poeta Maggie Smith spune că un jurnal poate fi un aliat în îmbunătățirea sănătății mentale. Aceste afirmații sunt susținute de studii clinice. 

Poeta Maggie Smith a spus că a fost surprinsă atunci când începând să scrie în jurnal în timpul divorțului său, a constatat că începe să se simtă mai bine. Căsnicia sa de 18 ani se destrăma, dar acest eveniment a devenit mai suportabil odată ce paginile jurnalului începeau să se umple. 

Micile sale postări, scrise zilnic pe Twitter, au rezonat profund în rândul cititorilor, care le-au tipărit, le-au transformat în fundal de ecran, le-au pus pe pereți și frigidere și chiar le-au cusut pe etamină, scriu jurnaliștii CNN

Acel răspuns primit din partea publicului său, care dorea să păstreze gândurile ei a determinat-o să publice „Mergi înainte: Despre pierdere, creativitate și schimbare”, iar succesul acestui volum a determinat-o să îl scoată și pe următorul „Mergi înainte: Jurnalul”, un registru de lucru cu 52 de exerciții pentru cultivarea speranței și reînnoirii.

„Nu îmi trecuse prin cap că o persoană care se îneacă ar putea ajuta pe oricine altcineva cu o frânghie”, a explicat Smith, făcând aluzie la situația sa din timpul divorțului, până când cititorii au convins-o de contrariu. 

Oportunități în vremuri dificile

Poeta a vrut în esență să sugereze faptul că  și vremurile dificile pot scoate la înaintare oportunități nesperate. 

„Vreau să recunosc că nu este ușor sau intuitiv să fii recunoscător pentru părțile bune ale dificultăților prin care treci. Uneori, se poate simți rău, asemenea unei răni, când oamenii bine intenționați îți cer să privești partea bună. Cu toții merităm puțin timp să simțim acele sentimente negative și să trecem prin ele. Dar apoi ce urmează?

Scrisul este o modalitate prin care poți ajunge la acele părți bune. Dacă mă așez să scriu o listă cu toate lucrurile pentru care sunt dezamăgită, înfuriată și frustrată, va fi o listă lungă. Dar apoi trebuie să mă răspund și să scriu cealaltă listă, lista care dezvăluie oportunitățile, de altfel, dificile”, a spus Smith. 

Scrisul despre emoții poate ajuta la îmbunătățirea stării generale

Studiile au arătat că scrisul despre emoții poate ajuta nu numai la vindecarea stresului și a traumei, ci și la stimularea sistemului imunitar. Cercetările arată că notițele scrise de mână sunt mai eficiente decât scrisul pe computer, deoarece tastarea „rezultă o procesare mai superficială”. 

„Rezultatele științifice au atât de mult sens pentru mine. Pentru că nu știu să scriu la computer, dorința de a scrie vine asemenea unui impuls de a lua pixul și hârtia. Există putere în a vedea cuvintele în scrisul meu de mână. Chiar și de la distanță, știu că este scrisul meu. Chiar și sunetul instrumentului de scris pe pagină face parte din procesul meu. Acel mic sunet de mâzgălire în timp ce apăs cu furie pixul în foaie este palpabil, senzorial, ceva real și nu doar în eter. Sunt atrasă de asta. Nu obișnuiam să mă consider un „jurnalist”, dar toți trebuie să găsim căi diferite pentru a ne îngriji de sine la timpul prezent”, a mai spus Smith

Schimbările destabilizatoare pot deschide drumul către creativitate

Oamenii care se confruntă cu diferite schimbări destabilizatoare, moarte, divorț, pierderea locului de muncă, boli cronice, lupta contra viciilor pot beneficia de efectele pe care un jurnal le poate avea. Conceptele din „Mergi înainte” rezonează cu atât de multe experiențe de viață diferite, susțin jurnaliștii CNN. 

„Cu toții putem beneficia odată cu regândirea dificultăților, pentru a vedea posibilitățile. Dacă ne spunem doar o poveste negativă despre etapa prin care trecem, mare sau mică, este ușor să rămânem blocați în acel discurs, blocajul extinzându-se și în alte domenii ale vieții.

Viața presupune reevaluare și recalibrare constantă. Chiar și modificările, cu „M mare”, precum moartea, divorțul sau anumite diagnostice implică modificări mai mici interiorizate de cele mai mari. Schimbarea este constantă. Scopul este să găsim modalități de a trece mai departe prin dificultăți cu un sentiment de pozitivitate sau speranță, învățându-ne să vedem chiar și schimbările nedorite nu ca fiind complet distructive, ci ca oportunități de creativitate”, a afirmat Smith. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel