Criză Venezuela. Guaido, vizită în Columbia pentru a intensifica presiunea pe Maduro

Juan Guaido
Juan Guaido

Opozantul venezuelean Juan Guaido a ajuns duminică seara la Bogota pentru a pleda în favoarea intensificării presiunii internaţionale asupra regimului preşedintelui Nicolas Maduro, după blocarea la frontiere a ajutorului umanitar destinat venezuelenilor, relatează AFP.

Preşedinte autoproclamat al Venezuelei, recunoscut de către circa cincizeci de ţări, Guaido va participa în capitala columbiană la o reuniune a Grupului de la Lima, format din 14 naţiuni ale continentului, în majoritate ostile lui Nicolas Maduro, la putere din 2013 şi ai cărui adversari consideră realegerea lui drept frauduloasă.

Reuniunea, care va avea loc în prezenţa vicepreşedintelui american Mike Pence, vizează ca toate ţările din emisferă să-i acorde lui Guaido cel mai puternic sprijin al lor, necesar tranziţiei în Venezuela, a declarat săptămâna trecută preşedintele columbian Ivan Duque.

Potrivit deputatului venezuelean de opoziţie Julio Borges, care l-a reprezentat până în prezent, Juan Guaido, care a trecut vineri frontiera în Columbia, în pofida unei interdicţii de ieşire din Venezuela, va solicita o întărire a presiunilor diplomatice şi folosirea forţei împotriva lui Maduro.

Astăzi Venezuela se trezeşte cu o criză care ar fi putut să se atenueze ieri, a declarat Guaido la sosirea sa la Bogota duminică seara.

Partizanii opoziţiei venezuelene s-au mobilizat sâmbătă pentru a cere intrarea în Venezuela a unui ajutor umanitar în majoritate american, constând în alimente şi medicamente, promis de Guaido, dar refuzat de Maduro, care denunţă o tentativă deghizată de intervenţie militară americană. După eşecul operaţiunii sale umanitare şi în timp ce numai o sută de membri ai forţelor armate au dezertat, Guaido a făcut apel sâmbătă la comunitatea internaţională să aibă în vedere toate eventualităţile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel