Crime comunism. Mureșan: "Statul să-și asume. Au suferit şi încă mai trăiesc"

ceausescu
ceausescu

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Alin Mureşan, consideră că statul român are responsabilitatea asumării crimelor şi greşelilor trecutului şi a înfiinţării, la Bucureşti, a unui Muzeu al Comunismului.

"În prezent putem vorbi doar de o fostă închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat, aflată în administrarea IICCMER, unde există un proiect de memorializare, dar care aşteaptă finanţarea în momentul de faţă. În rest există doar iniţiative de relaţii publice, dacă vreţi, discursuri mai degrabă decât ceva concret.

Într-un fel sau altul e clar că statul român ar trebui să facă ceva, pentru că este acelaşi stat care a făcut ceea ce a făcut împotriva propriei populaţii şi atunci este absolut necesar ca tot statul, şi nu zona privată, să facă un Muzeu al Comunismului, în care să se pună accentul pe crimele din acea perioadă. Chiar dacă sunt binevenite şi iniţiativele private, responsabilitatea este însă a statului", a declarat, luni, Alin Mureşan.

Asumarea crimelor din timpul comunismului

"Acelaşi stat, care a fost totalitar şi astăzi este democrat, trebuie să-şi asume crimele şi greşelile trecutului. Este în primul rând vorba de o asumare. Simpla menţionare la nivel declarativ a faptului că am avut un stat totalitar nu este suficientă.

Ce facem cu cei care mai trăiesc şi care au comis crime efectiv? Ce facem cu cei care au suferit şi încă mai trăiesc? Şi, mai ales, ce facem pentru generaţiile tinere care riscă să crească fără să ştie ce s-a-ntâmplat vreme de 45 de ani, dacă nu avem o politică clară a memoriei?", a mai spus Alin Mureşan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel