Coreea de Nord ar putea deţine peste 240 de arme atomice până în 2027

Coreea de Nord ar putea deţine peste 240 de arme nucleare până în anul 2027, relevă un studiu publicat marţi de Institutul Asan şi Rand Corporation, care fac o recomandare controversată şi anume ca armele atomice să fie desfăşurate din nou în Coreea de Sud, transmite EFE.

 

„Până în 2019 se estimează că statul nord-coreean a achiziţionat între 30 şi 60 de kilograme de plutoniu şi între minimum 175 de kilograme şi maximum 645 de kilograme de uraniu îmbogăţit″, se menţionează în studiu, publicat în comun de Institutul Asan şi de Rand Corporation, două centre de reflecţie create de mari grupuri de afaceri.

Pornind de la aceste cifre, „se estimează că numărul total al armelor nucleare de care va dispune Coreea de Nord până în 2027 va fi cuprins între 151 şi 242″, la care se adaugă „zecile de rachete balistice intercontinentale mobile (ICBM)″⁣, potrivit textului, potrivit Agerpres.

În această situaţie, în studiu se menţionează că Phenianul va acţiona tot mai ameninţător la adresa Coreei de Sud şi că, „pentru a evita un război nuclear″, alianţa dintre Seul şi Washington trebuie „să pună accentul pe claritatea strategică mai degrabă decât pe ambiguitatea strategică″⁣, aşa cum se întâmplă în prezent, potrivit autorilor studiului.

SUA şi Coreea de Sud, contraatac imediat împotriva Coreei de Nord în cazul folosirii armei nucleare

Analiza consideră că SUA şi Coreea de Sud ar trebui să trimită un mesaj regimului nord-coreean în care să spună clar că folosirea armelor nucleare va presupune „un contraatac nuclear imediat″ din partea Washingtonului şi ″⁣va conduce fără putinţă de tăgadă la dispariţia″⁣ acestuia.

Din acest motiv, menţionează studiul, „trebuie să se ia serios în considerare″ opţiuni precum desfăşurarea de către SUA a unor arme nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în Coreea de Sud şi rachete balistice cu rază intermediară de acţiune.

SUA afirmă că şi-au retras toate armele tactice nucleare din Coreea de Sud în 1991, pe când Coreea de Nord încă nu deţinea arme nucleare, pentru a evita o creştere şi mai mare a tensiunilor în peninsulă, iar posibilitatea de a le redesfăşura reprezintă un subiect controversat asupra căruia sud-coreenii au păreri împărţite.

În ianuarie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că va începe să testeze noi arme tactice de distrugere în masă dacă SUA nu vin cu noi formule pentru o relaxare a sancţiunilor şi reluarea dialogului privind dezarmarea nucleară, blocat din 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel