Constanţa. Licitaţia pentru vânzarea bisericii, ANULATĂ

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, luni, că licitaţia pentru vânzarea bisericii din satul constănţean Bugeac a fost anulată, continuând medierea pentru găsirea unei soluţii în cazul datoriei invocate de creditorul parohiei.

"Urmare a discuţiilor purtate pe baze juridice între juriştii Arhiepiscopiei Tomisului şi executorul judecătoresc, acesta a anulat licitaţia bisericii din Bugeac. Arhiepiscopia Tomisului va continua medierea pentru rezolvarea datoriei invocate de creditorul parohiei Bugeac", a transmis Arhiepiscopia Tomisului, printr-un comunicat de presă.

Parohia Bugeac, comuna Ostrov, ar fi urmat să fie executată silit la cererea unei firme din Constanţa, pentru recuperarea unei datorii în valoare de 350.000 de lei, constatată printr-o decizie definitivă a instanţei, măsura de executare fiind considerată ilegală de Arhiepiscopia Tomisului. Licitaţia pentru vânzarea bisericii din Bugeac fusese stabilită pentru data de 3 aprilie, preţul la care a fost evaluat lăcaşul de cult fiind de 423.000 de lei.

Eugen Tănăsescu: O biserică nu poate face obiectul unei licitaţii publice

Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, conform legislaţiei în vigoare, o biserică nu poate face obiectul unei licitaţii publice, reprezentanţii arhiepiscopiei încercând să medieze litigiul dintre Parohia Bugeac şi constructor.

"Arhiepiscopia Tomisului a luat cunoştinţă cu surprindere şi cu îngrijorare de promovarea unei acţiuni de executare asupra unui bun sacru, anume biserica (lăcaşul de cult) parohiei Bugeac, complet ilegale şi fără respectarea Statului BOR şi Legea Cultelor. Arhiepiscopia Tomisului a luat legătura cu executorul judecătoresc şi şi-a expus punctul de vedere asupra legalităţii executării, urmând ca, în funcţie de răspunsul acestuia, să demareze acţiune în instanţă", reiese dintr-un comunicat de presă transmis pe 4 martie de Arhiepiscopia Tomisului.

Conform sursei menţionate, bunurile sacre nu pot fi scoase la licitaţie.

"Dacă va fi necesar, în perioada imediat următoare, Arhiepiscopia va demara acţiuni atât în ce priveşte contestarea executării, cât şi asupra datoriei pe care parohia Bugeac ar avea-o la societatea de construcţii, reprezentată de executorul judecătoresc. Reiterăm faptul că, în conformitate cu Statutul BOR ART.170 al.1-3, bunurile sacre sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile. Considerăm că a fost o acţiune pripită a unui executor judecătoresc lipsit de experienţa judiciară în ceea ce priveşte Legea Cultelor şi Statutul BOR", potrivit comunicatului.

Lucrările de refacere a bisericii din Bugeac, construită în anul 1863, au început în 2009 şi au fost finalizate în urmă cu circa doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel