Congolezii au fugit în Rwanda din calea infernului. Lava vulcanului Nyiragongo a ajuns la marginea orașului Goma / VIDEO

Congolezii au fugit în Rwanda din calea infernului. Lava vulcanului Nyiragongo a ajuns la marginea orașului Goma  /  Sursă foto: Pixbay
Congolezii au fugit în Rwanda din calea infernului. Lava vulcanului Nyiragongo a ajuns la marginea orașului Goma / Sursă foto: Pixbay

Un râu de lavă care s-a scurs din vulcanul Nyiragongo a ajuns până la marginea orașului Goma, în Republica Democrată Congo.

Un râu de lavă de la erupția Muntelui Nyiragongo s-a oprit în afara orașului Goma, fără a avaria orașul din estul Republicii Democrate Congo, a declarat duminică guvernatorul militar al regiunii. Acesta a spus că fluxul de lavă sa oprit la periferia orașului de est, în timp ce mii de persoane au fost evacuate din Goma.

Inițial, după ce erupția vulcanică a cauzat fuga a mii de oameni în timpul nopții, „lava s-a oprit lângă Buhene la periferia Goma ... iar orașul a fost cruțat”, a spus generalul Constant Ndima, adăugând că, potrivit unei estimări provizorii, „cinci persoane au fost ucise” în accidente conexe. Oficialii au spus că lava a ajuns la aeroportul orașului Goma, deși locuitorii au spus că s-a oprit la marginea acestuia.

Congolezii au fugit în Rwanda

Goma fost relativ liniștit odată cu ivirea zorilor, însă oamenii au spus că sunt încă prudenți.

„Există un miros de sulf. În depărtare puteți vedea flăcări uriașe care ies din munte ”, a declarat pentru agenția de știri AFP Carine Mbala, un rezident al orașului.

Sâmbătă, ministrul comunicațiilor, Patrick Muyaya, a declarat că guvernul a activat un plan de evacuare și „discută măsurile urgente de luat în prezent”. Ulterior, până duminică dimineața, între 5.000 și 7.000 de persoane sosiseră în Rwanda, potrivit radiodifuzorului național al țării.

Agenția Rwanda Broadcast a postat pe Twitter fotografiile celor care soseau în districtul Rubavu, dar a declarat duminică devreme că evacuații începuseră deja să se îndrepte spre casă.

„În acest moment, congolezii care s-au refugiat în Rwanda din cauza erupției vulcanice Nyiragongo se întorc în patria lor. Se pare că erupția s-a oprit ”, a scris pe Twitter. Primele plecări din Goma au început chiar înainte de confirmarea oficială că Muntele Nyiragongo a erupt, sâmbătă seară la ora 19:00.

Președintele țării a revenit în RDC

Președintele congolez Felix Tshisekedi a spus că „își va întrerupe șederea în Europa pentru a se întoarce acasă duminica aceasta pentru a supraveghea coordonarea ajutorului”.

Ultima dată când a izbucnit Nyiragongo a fost 17 ianuarie 2002, a ucis 250 de persoane, iar alte 120.000 s-au refugiat. De asemenea, aproape toată partea de est a Goma a fost acoperită cu lavă, inclusiv jumătate din pista de aterizare a aeroportului, precizează AlJazeera.

CITEȘTE ȘI   -  Erupție neașteptată a vulcanului Nyiragongo din Republica Democrată Congo / VIDEO 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel