Conflict în Fâșia Gaza. Palestinienii protestează printre bombe și gaze lacrimogene lansate de Israel

Conflict în Fâșia Gaza. Palestinienii protestează printre bombe și gaze lacrimogene lansate de Israel   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Conflict în Fâșia Gaza. Palestinienii protestează printre bombe și gaze lacrimogene lansate de Israel / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Protestatarii palestinieni au fugit după ce forțele israeliene au dat bombe și gaze lacrimogene, în timpul unei demonstrații a palestinienilor care a avut loc la est de orașul Gaza, menită să denunțe asediul israelian al teritoriului palestinian.

Grupurile palestiniene din Gaza s-au angajat să continue protestele de-a lungul frontierei pentru a face presiuni asupra Israelului de a-și înlătura blocada și pentru a permite reconstrucția Gaza după recentul asalt israelian de 11 zile asupra enclavei de coastă.

Facțiunile, conduse de liderii Gaza Hamas, au ținut duminică după-amiază o conferință de presă în estul Gaza, lângă gardul israelian, unde s-au desfășurat sâmbătă proteste în care zeci de protestatari palestinieni au fost răniți de focurile israeliene.

Într-o declarație comună, publicată după conferința de presă, grupurile, care includeau și Jihadul Islamic, Frontul Popular de Stânga pentru Eliberarea Palestinei (PFLP), precum și alte facțiuni mai mici, au declarat că „ocupația israeliană trebuie să poarte responsabilitatea pentru obstrucționarea reconstrucției Gaza și pentru blocadă”.

„Facem apel la poporul nostru să își continue revolta populară în Gaza și să extindă punctele de angajament cu ocupația, iar activitatea noastră populară va continua conform unui plan ... nu vom accepta continuarea asediului”, au precizat aceștia.

Sâmbătă, sute de palestinieni au protestat la gardul care separă Gaza și Israel pentru a marca cea de-a 52-a aniversare a arderii complexului Moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat și pentru a atrage atenția asupra blocadei impuse de Israel asupra Fâșiei Gaza din 2007, când Hamas a preluat controlul teritoriului.

Israelul i-a atacat pe palestinieni

Atacul forțelor israeliene a rănit cel puțin 41 de palestinieni, inclusiv un băiat de 13 ani care rămâne în stare critică după ce a fost împușcat în gât. De asemenea, un soldat israelian a fost rănit și se află în stare critică. Videoclipurile care circulau pe rețelele de socializare au arătat câțiva protestatari care încercau să îi ia pușca soldatului israelian. Sâmbătă seara, avioanele de luptă israeliene au lovit pozițiile militare ale Hamas în Fâșia Gaza ca răspuns. Nu au fost raportate victime.

Ahmed Yousef, un înalt oficial al Hamas, a declarat pentru Al Jazeera că este „firesc ca poporul palestinian care suferă sub o blocadă invalidantă să ia măsuri pentru a face presiuni pe Israel și comunitatea internațională să își asume responsabilitatea pentru situația din Gaza”.

Blocada impusă de Israel și Egipt a prăbușit economia Fâșiei Gaza și condițiile de viață s-au deteriorat drastic după fiecare dintre cele patru operațiuni militare extinse lansate de Israel de la impunerea blocadei.

În luna mai, peste 250 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 67 de copii și 39 de femei, iar 1.710 de persoane au fost rănite, potrivit ministerului sănătății din Gaza. Treisprezece israelieni au fost uciși, inclusiv un băiat de cinci ani și o fată de 16 ani, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel