Urmărește emisiunea live


Chirieac: ”Iohannis își dorește să fie candidat pentru postul de secretar general al NATO”. Își va părăsi postul dacă câștigă?

Sursă foto: Presidency.ro
Sursă foto: Presidency.ro

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre potențiala candidatură a președintelui Klaus Iohannis la alegerile pentru secretarul general al NATO, dar și despre șansele pe care le-ar avea. 

Klaus Iohannis ar lua parte la alegerile pentru viitorul șef al NATO, iar contracandidații săi sunt foste conducătoare de stat. 

”Toate sunt foste, au ocupat scaunul de conducere. E bine ca România să aibă secretarul general, nu discutăm asta, dar față de alegătorii săi ar fi o problemă, pentru că dânsul le-a cerut mandatul și de la primul mandat a spus că are nevoie de 10 ani ca să reformeze România. Acum să pleci cu un an și ceva mai devreme din mandat e ceva cu totul și cu totul neobișnuit, să știți”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac. 

Întrebat de scenariul în care Klaus Iohannis renunță la rolul său de președinte pentru a prelua șefia NATO, Bogdan Chirieac a afirmat că actualul președinte ”s-ar duce la NATO, iar în România ar trebui să aibă loc alegeri prezidențiale anticipate, fără doar și poate”. Analistul a mai adăugat că această variantă ar mai elibera din agenda anului 2024, când sunt ”patru rânduri de alegeri”. 

Iohannis, un candidat? ”Alegerea va fi făcută de Statele Unite

”Unii vorbesc că dacă se fac prezidențiale anticipate, ar trebui să se facă și parlamentare anticipate, deci ar fi un tumult electoral și în 2023, nu doar în 2024. Dar ca gest, dacă vreți, abandonarea mandatului și plecarea la o organizație internațională arată implicarea președintelui Iohannis față de România și față de români. 

În privința șanselor pe care viitorul președinte le-ar avea, analistul politic a comentat mai ales asupra secretomaniei păstrate în jurul potențialei candidaturi. 

”Eu cred că domnia sa este un candidat, este un candidat și își dorește să fie un candidat, altfel răspunsul ar fi fost ”nu vă gândiți la asta, eu îmi voi duce la bun sfârșit mandatul de președinte, după aceea o să vedem”. Acesta era răspunsul dacă președintele Iohannis nu ar fi dorit să fie un candidat. În rest, alegerea, să știți, va fi, în primul rând, făcută de Statele Unite. Președintele Iohannis a spus că o va evalua cu mare atenție și o va face publică, ceea ce o dovedește că domnia sa dorește să fie candidat pentru postul de secretar general al NATO, chiar abandonând funcția de președinte al României”, a mai spus Chirieac în intervenția sa de la Antena 3. 

Te-ar mai putea interesa și: 

Klaus Iohannis, mesaj după împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe

„Condamn ferm împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe. În aceste momente foarte dificile, gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, familia sa și poporul Japoniei!”, a scris președintele Klaus Iohannis, vineri, pe Twitter. Vezi postarea completă AICI

Lavrov a părăsit summitul G20: Rusia nu va alerga după SUA

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat vineri că el "nu va alerga" după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american Antony Blinken a refuzat să aibă o întrevedere cu el în marja reuniunii G20, informează AFP, Reuters şi dpa.

"Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere", a spus Serghei Lavrov în faţa unor jurnalişti în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din G20, scrie Agerpres. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel