Chirieac: Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată

Mihai Gâdea a prezentat, la Sinteza Zilei, mai multe imagini din Transnistria, în memoria victimelor Holocaustului. Documentul video a fost realizat de Carmen Avram pentru emisiunea În Premieră.

Bogdan Chirieac a vorbit despre cea mai neagră filă a istoriei umanităţii, cu un bilanţ tragic: şase milioane de oameni ucişi, din care un milion şi jumătate erau copii.

"Trebuie învăţat un singur lucru: aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Cauzele care au condus la Holocaust trebuie analizate în aşa fel încât niciodată să nu mai existe înlănţuirea aceasta catastrofală, care să conducă la masacru. Aici vedem că, oricând, în Europa de astăzi, se poate da ceasul istoriei înapoi şi se poate ajunge la aşa ceva”, a spus analistul politic, la Antena 3. 

Bogdan Chirieac afirmă că lumea civilizată e foarte atentă cu minoritățile și chiar are dreptate când propune o discriminare pozitivă pentru aceste cazuri: 

Lumea înnebunită a înlocuit statul de drept cu statul subteran care a preluat puterea. S-a propagat o politică a urii oarbe, s-au găsit vinovaţii. În cazul de faţă, evreii erau o victimă facilă, fără apărare, în faţa unor sisteme statale necruţătoare.

În nebunia în care trăim în România, câteodată nu vedem lucrurile cele mai importane. Tot ce facem în toată această perioadă, în aceşti ani, până la urmă, la asta se referă: la oprirea deprecierii situaţiei, la încercarea disperată de a deschide ochii marilor puteri.

Şi în Germania fascistă, mari oameni politici ai vremii, intelectuali, încercau să atragă atenţia şi nimeni nu avea ochi de văzut şi urechi de auzit. Nu era vorba doar despre ce s-a întâmplat după delcanșarea războiului, ci şi despre ce s-a întâmplat înainte, când se arătau astfel de lucruri.

Lumea prefera să spună "lasa că nu e chiar aşa, se exagerează". Când s-au deschis porţile de la Birkena - Auschwitz şi Dachau, toată lumea a rămas înspăimântată. Acum, găsim acest lucru în Transnistria. Eu nu cred că omenirea a trecut de acel punct în care astfel de atrocităţi să devină imposibile. Ele s-au mai întâmplat în alte locuri de pe pământ, în alte situaţii, dar nu de anvergura asta, aşa cum s-a întâmplat cu poporul evreu", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel