Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  CENTENAR 100. ”România nebiruită” după ”Bătălia de la Mărășești”

Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917
Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917

Centenar 100 este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

În octombrie 1917, ziarului „Ardealul”, publica la Chișinău, sub egida marelui intelectual și politician Onisifor Ghibu, laudele Aliaților și Londrei, prin vocea lui H. H. Asquith, fost premier al Angliei, după rezistența eroică a Armatei Române de la Mărășești.

(w670) 

„România nebiruită”

„Deunăzi s’a ținut în Londra un sobor la care a luat parte și Asquith fostul ministru prezident al Angliei. În cuvântarea sa, rostită cu prilejul acesta, strălucitul bărbat de stat a atins și purtarea măreață a bravelor noastre oștiri, cari prin strașnica lor împotrivire dela Mărășești, au stors lauda lumei întregi. 

Și pentru a aduce lauda cuvenită scumpei noastre țări, a numit-o „România nebiruită”. 

Mărire vouă, strașnici fii ai neamulu cari nesocotind asaltul nemiloaselor greutăți, ați pus cu botul pe labe năvalnicele oști ale semețului împărat! Mărire vouă eroi din povești, cari cu jertfa sufletelor și a trupurilor voastre ațelite, ați păstrat petecul sfânt de pământ care adăpostește suferințele unui neam nenorocit”, titra „Ardealul” în paginile sale, acum mai bine de 100 de ani.

„Asuprirea Românlor din Ardeal și Bucovina, trebuie să înceteze cu desăvârșire. Dar aceasta numai așa se poate, când ei vor fi cu totul slobozi de jugul austro-ungar, și împreunați cu frații lor din regatul României. Alcătuind toți Românii o țară întreagă și puternică, ei vor fi de cel mai mare folos în răsărit, pentru pacea lumii și fericirea popoarelor. Și noi de aceea am intrat în război, ca să dăm popoarelor mici și asuprite, libertatea și să împiedicăm pe Nemți de-a se mai pune în calea păcii, îngorozind lumea cu pornirile lor războincice dar blăstămate”, erau vorbele lui  lui H. H. Asquith, fost premier al Angliei.

(w670)

Bătălia de la Mărășești, „pe aici nu se trece!”

Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz au salvat existența României și reprezintă un eveniment fundamental în istoria contemporană a țării, fără de care Marea Unire nu ar mai fi fost posibilă.

În Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917) s-a născut pe câmpul de luptă deviza ”Pe aici nu se trece!” (nr. - preluată de la francezi după Bătălia de la Verdun). Și într-adevăr, nu s-a trecut. Prețul a fost jertfa a peste 27.000 de soldați români care și-au găsit odihna veșnică pe câmpurile de la Mărășești. Înfrângerea trupelor germane și austro-ungare a fost concretizată prin victoria în Bătălia de la Oituz.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel