Celebrarea Zilei Culturii Naţionale la Institutele Culturale româneşti din străinătate

Magdalena Popa Buluc / 11 ian 2017 / 20:24 Salveaza PDF Comentarii

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi ca parte a evenimentelor de celebrare în 2017, a Centenarului Dinu Lipati, demonstraţii de virtuozitate vocal-instrumentală vor alterna cu momentele lirice. În acest an, la Institutele Culturale din străinătate, evenimente dedicate diversităţii culturale, etnice şi lingvistice a României vor demonstra creativitatea naţională. Multe dintre ansamblurile prezente au ca ţel prezentarea muzicii vechi româneşti. Bun gust, rafinament, cultură a sunetului şi profesionalism sunt caracterele definitorii ale repertoriilor prezentate, în care simplitatea melosului se îmbină cu subtilitatea dispoziţiilor instrumentale. 

Cultura românească de patrimoniu va fi pusă în lumină prin numeroase expoziţii.

Programul reunește concerte, expoziții, spectacole de teatru, evenimente literare, recitaluri de poezie, proiecții de film și conferințe. 

Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, dar și aniversarea a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti, ICR Viena deschide Anul Dinu Lipatti. “Pentru, muzicieni, Lipatti e o minune, pentru melomani o alinare, pentru necunoscători un pianist, iar pentru pianişti o icoană”, afirma tânărul pianist Sergiu Tuhuţiu.

 

Dinu Lipatti


Institutul Cultural Român de la Viena va organiza, la 15 ianuarie, conferinţa în limba engleză Dinu Lipatti: The Purest Gold / Dinu Lipatti: Cel mai pur aur susţinută de canadianul Mark Ainley, unul dintre cei mai pasionaţi cercetători ai activităţii lui Dinu Lipatti. 

Mark Ainley este expert în înregistrări istorice, având o experienţă vastă asupra artei celor mai apreciaţi interpreţi din ultimii 150 de ani. Activitatea sa de documentare cu privire la viaţa şi activitatea lui Dinu Lipatti (1917-1950) este recunoscută în plan internaţional. Cercetările sale au dus la descoperirea unor înregistrări ce nu fuseseră anterior editate şi la dublarea, în acest fel, a numărului de minute disponibile, oferite ulterior marelui public de prestigioase case de discuri, precum EMI. Ainley a coprodus aceste înregistrări lansate în premieră şi care au primit Premiul Criticii Muzicale Germane în 1995. Ulterior, el a publicat un articol amplu în International Piano Quarterly şi a produs un CD realizat de EMI la împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Lipatti. În 2017, cu prilejul aniversării Centenarului Dinu Lipatti, vor fi lansate noi înregistrări descoperite de Mark Ainley într-o colecţie privată din New York. De asemenea, Ainley pregăteşte un nou articol despre Dinu Lipatti care va fi publicat în ediţia martie-aprilie 2017 a revistei International Piano.


Formati Arpeggio and Roua


Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, în perioada 12 – 15 ianuarie, manifestarea culturală cu titlul Luceafărul - descoperirea valorilor româneşti. În cadrul acesteia, va fi pus în scenă spectacolul de teatru Luceafărul - reprezentând dramatizarea capodoperei cu același titlu de Mihai Eminescu - regia: Alina Chiriac și Andrada David, prima reprezentație urmând să aibe loc în 12 ianuarie, la Școala Internațională „1 Octombrie" din Beijing, apoi în 15 ianuarie, la Centrul Cultural al Primăriei Dong Cheng. Totodată, în 13 ianuarie va avea loc o întâlnire cu studenții facultăților de teatru și film Beijing Film Academy, și la Central Academy of Drama. 

Institutul „Titu Maiorescu" de la Berlin va realiza în 15 ianuarie, la Loftbühne der Schauspielschule din Berlin, o seară de poezie și muzică, Redescoperindu-l pe Eminescu. Recitalul din creația eminesciană, La steaua care-a răsărit, în interpretarea actorilor Emil Boroghină și Christine Schuster, va fi precedat de un recital la violoncel susținut de duo-ul Cătălin Ilea - Constantin Siepermann

 

Remus Azoiței și Eduard Stan

 

La Bruxelles,  în 15 ianuarie, are loc un Concert de vioară și pian susținut de violonistul Remus Azoiței și de pianistul Eduard Stan la Conservatorul din Luxemburg, cu sprijinul Ambasadei României în Ducatul Luxemburg. În 16 ianuarie, cei doi artiști vor fi invitați la Conservatorul din Luxemburg pentru a susține două masterclassuri cu elevii, grupurile muzicale și profesorii Conservatorului. Un alt proiect, concertul aniversar Omagiu lui Dinu Lipatti, susținut de pianista Angela Drăghicescu şi de violonistul francez Virgil Boutellis – Taft, se va desfășura în 26 ianuarie la centrul cultural Espace Senghor din Bruxelles. Odată cu acest concert, parte a unui proiect muzical intitulat Romanian Music through Centuries, va fi adusă în prim-plan și personalitatea maestrului Corneliu Gheorghiu, prin expoziţia Corneliu Gheorghiu - Sufletul pianului, curatoriată de Ilinca Gheorghiu, fiica pianistului. 

 

Cătălin Ilea și Constantin Siepermann

 

Institutul Cultural Român de la Budapesta va promova, în capitala ungară, lirica lui Mihai Eminescu. Astfel, la 16 ianuarie, o selecție de poeme de Mihai Eminescu, traduse în limba maghiară, vor fi oferite, în format tipărit, studenților din cadrul Universității Eötvös Loránd din Budapesta. Poeziile bilingve (română – maghiară) vor fi înmânate studenților de către doi masteranzi ai programului Limba Română, literatură și cultură din cadrul Catedrei de Filologie Română, Universitatea Eötvös Loránd. 

 

Emil Boroghină, unul dintre pasionații recitatori ai poeziei lui Eminescu


Institutul „Mihai Eminescu" de la Chișinău organizează o serie de proiecte culturale, primul eveniment urmând să se desfășoare în 13 ianuarie cu un recital poetic – muzical cu titlul Mihai Eminescu. Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată, la Teatrul Poetic Alexei Mateevici din Chișinău. În cadrul evenimentului, actorul Nicolae Jelescu şi poetul Valeriu Matei vor susţine un recital de poezie eminesciană, acompaniaţi la chitară de muzicianul Viorel Burlacu. O altă manifestare va avea loc în 15 ianuarie - spectacolul Ciuleandra de Liviu Rebreanu, montat de Teatrul Național Satiricus - Ion Luca Caragiale, la Teatrul Nadejda Aronetkaia din Tiraspol. Parteneri în realizarea acestui proiect sunt Teatrul Satiricus - Ion Luca Caragiale și Uniunea Teatrală din Republica Moldova. Un alt eveniment organizat de Institutul Cultural Român de la Chișinău este expoziția de pictură Florentin Leancă, vernisată în 16 ianuarie, și deschisă publicului până în 30 ianuarie, în Galeria Filarmonicii Naționale Serghei Lunchievici din Chișinău. De asemenea, la 17 ianuarie, este programat un concert susținut de Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta dirijorului Cristian Florea, care o va avea ca solistă pe Maria Florea

 

Expoziția Corneliu Gheorghiu - sufletul pianului

 

La Institutul „Dimitrie Cantemir" are loc în 15 ianuarie, un concert omagial adus Mariei Tănase susținut de Trio Jezebel, a cărui protagonistă este Izabela Barbu, alături Mihai Melinescu și Tudor Anghelescu

Un secol de cinema românesc este numele programului de la Cinemateca Portugheză care va cuprinde proiecția a 26 de filme reprezentative pentru şase generaţii ale cinematografiei româneşti, de la pionierii săi, până în anii 2000, filme selectate de Dacin Sara. În deschiderea seriei de proiecții, la 12 ianuarie, va avea loc, la sediul Cinematecii Portugheze, o masă rotundă cu presa de specialitate și cu reprezentanți ai mediului profesional din Portugalia. Urmează o seară de gală a evenimentului, dedicată Zilei Culturii Naționale, cu participarea regizorilor Dan Pița, Șerban Marinescu și Laurențiu Damian, directorul Cinematecii Portugheze - José Manuel Costa, directorul Centrului Național al Cinematografiei şi al Arhivei Naționale de Film - Anca Mitran, a istoricilor de film Titus Vîjeu şi Marilena Ilieşiu. Incitant şi maratonul literar Lisabona citește românește, care va debuta cu lirica lui Lucian Blaga, în interpretarea marelui romancier portughez Rui Zink și cu un text din Mihai Eminescu. 

 

Actorul american de origine română Ioan Ardelean

 

Un dublu eveniment va avea loc la ICR Madrid, cu conferința Opera eminesciană şi dificultăţile traducerii, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, urmat în16 ianuarie, de vernisajul expoziției A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary), la sediul Institutului. Expoziția va rămâne deschisă publicului până la sfârșitul lunii ianuarie. 

La New York, în 11 ianuarie, publicul este invitat la vernisajul unei Expoziții de Carte cu volume de poezie reprezentative pentru lirica națională, din fondul Bibliotecii Institutului. Cărțile vor fi ilustrate cu reproduceri fotografice ale portretelor autorilor volumelor, și cu succinte date biografice ale acestora. În cadrul vernisajului, va avea loc un recital de poezie susținut de actorul american de origine română Ioan Ardelean și un recital al pianistului Matei Varga

 

Maratonul literaturii românești la Lisabona

 

La Toronto, în Canada, va fi lansată cartea Autobuzul cu cocoșați - primul volum de versuri în limba engleză al poetei Nora Iuga, publicat la editura Bitter Oleander Press, traducere de Adam J. Sorkin și Diana Manole. U alt eveniment va fi organizat la Colegiul Glendon, unde Adam J. Sorkin, Diana Manole și Crina Bud (lector de limba română la Colegiul Glendon) vor avea o întâlnire cu profesori universitari specializați în limbile romanice, traducători de limbă română și cu studenții care studiază limba română la Grendon College, unde există singurul Lectorat de Limbă Română din Canada. 

 

Nora Iuga, Autobuzul cu cocoșați


Accademia Di Romania din Roma va organiza, la 17 ianuarie, un proiect multicultural care va debuta cu prelegerea susținută de prof. Nicoleta Neșu (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca/Sapienza Universita di Roma) despre opera lui Mihai Eminescu. Actorul Marius Bizău va recita din versurile poetului. În cadrul evenimentului, actorii italieni Roberta Costantino și Marco Mancini vor citi un fragment din poemul Luceafărul. Seara se va sfârși cu un concert al grupului vocal Arpeggio & Roua și al invitaților săi. 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv anunţă, la 12 ianuarie, o seară literară dedicată poetului Mihai Eminescu, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, la sediul ICR. Evenimentul va fi moderat de Mosari Goldenberg, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Scriitorul Ștefan Mitroi va susține prelegerea Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu, urmată de prezentarea volumului său Dulce ca pelinul (ediția 2016, Editura Rao). 

 

Trio Jezebel la Istanbul 


Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va găzdui, în perioada 14-29 ianuarie, expoziția de grafică Ion Creangă și personajele sale semnată de Ary Murnu. Vernisajul expoziției va avea loc la 14 ianuarie și va include o lectură din povestirile lui Ion Creangă, susținută de muzeografa Andreea Tacu. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24