Cehia. Andrej Babis, numit premier indiferent de rezultatul scrutinului prezidențial

Preşedintele în exerciţiu ceh Milos Zeman îl va numi încă o dată pe Andrej Babis în funcţia de prim-ministru indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Cehia, transmite Reuters. 

Babis, un bogat om de afaceri şi lider al partidului ANO care a câştigat alegerile parlamentare din Cehia desfăşurate în octombrie, a demisionat săptămâna trecută din postul de şef al guvernului după ce a pierdut votul de încredere din partea parlamentului, unde nu este susţinut de o majoritate.

Încă o șansă pentru Babis

Într-o dezbatere televizată luni seară, Milos Zeman a reafirmat că îi va acorda lui Andrej Babis încă o şansă de a forma guvernul, fiind foarte posibil ca formarea unei majorităţi parlamentare să dureze câteva luni. 

Aceasta ar putea coincide cu finalul mandatului prezidenţial al lui Zeman, ziua de 7 martie, atunci când actualul preşedinte va părăsi funcţia în cazul în care contracandidatul său Jiri Drahos câştigă al doilea tur al scrutinului prezidenţial din 26-27 ianuarie.

Numirea lui Babis, accelerată

Cele mai recente sondaje de opinie îi creditează pe Zeman şi Drahos cu şanse relativ egale de a obţine victoria în acest scrutin. 

Zeman a declarat deja că va accelera numirea lui Andrej Babis în funcţia de premier dacă va pierde alegerile prezidenţiale.

Domnul Jiri Drahos nu va avea ocazia de a face nominalizarea (premierului), a subliniat actualul şef al statului ceh.

Dacă Milos Zeman obţine un nou mandat de preşedinte, el va amâna numirea lui Babis la conducerea executivului până când acesta obţine suficient sprijin parlamentar.

ANO deţine numai 78 din cele 200 de mandate în camera inferioară a parlamentului de la Praga.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel