De când lumea și pământul, vara este cald, iarna este frig.
Și, teoretic, când e cald afară, știm ce să facem: stăm la umbră, ne protejăm dacă trebuie să ieșim la ore de vârf și ne hidratăm. Nu este ceva foarte complex. Cu toate acestea, unii scot broșuri anti caniculă în care ne spun, în principal, să bem apă, să ne dăm cu factor de protecție, să purtăm pălării și să evităm ieșirea din casă între 11.00 și 16.00.
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au comentat acest subiect, în direct, la DC News și DC News TV, în cadrul emisiunii „Nod în papură”.
„Ce să ne spună în aceste broșuri? Dacă este cald, să stăm la umbră?! Am trecut prin atâtea canicule. E nevoie de o broșură să-i spună lui Gogu' să stea la umbră, să nu umble cu capul gol în soare?! Cine iese cu capul gol în soare chiar are capul gol, nu trebuie să-i mai spui ce să facă. La 40 de grade trebuie să stai la umbră, ce sfaturi să-ți mai dea?! Mai sunt și acele corturi anti caniculă, în care oamenii stau la 80 de grade, unde stau la coadă pentru a bea un pahar de apă plată”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la emisiunea „Nod în papură” de la DC News și DC News TV.
„TrăIm într-o societate în care ni se cultivă frica, teroarea și problemele tot mai mari. Aici nu vorbim de România, ci de societatea umană în general. (...) Acum vin unii, care mai găsesc o sursă de venit din asta: sfaturi despre cum să bei apă: luați un pahar și puneți apă. Chestii de genul acesta care îți creează tot mai mult sentimentul că suntem incompetenți, dacă nu știm cum să bem apă și cum să mergem prin soare. Este o chestie care, din păcate, este cultivată în societate, la nivel general. Sigur că pot aprecia partea de informație, dar chiar așa să mi se zică mură în gură?!”, a spus sociologul Alfred Bulai la emisiunea „Nod în papură”.
În acest context, jurnalistul Val Vâlcu a spus că până și câinii știu ce au de făcut când este caniculă: fie merg pe la umbră, fie fac câțiva pași și dau să se întoarcă acasă. Dacă animalele știu ce au de făcut vara, de ce pentru oameni, unii fac broșuri anti caniculă?!
VEZI MAI MULTE DE LA MINUTUL 52:
VEZI ȘI: Gabriela Băncilă (ANM) răspunde la cea mai așteptată întrebare: Când revin ploile în România
Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM, a fost întrebată când revin ploile.
„Dacă am avea un răspuns la această întrebare, ar fi un răspuns foarte așteptat. Dacă ar fi să fiu politician, v-aș spune că în curând. Glumesc și cer scuze oamenilor care lucrează în domeniul acesta. Bănuiesc că vă referiți la ploi care să rezolve problemele care sunt în momentul de față (n.r. cu privire la secetă). Nu foarte curând”, a spus Gabriela Băncilă în cadrul unui interviu pentru DCNews.
„Nu se estimează ca în următoarea lună să plouă cât ar trebui. Până să vină ploile care să conteze, măcar în ideea să se mai reducă din minusul pe care îl avem, ar fi bine măcar să plouă cât ar fi normal. Am omis să vă spun că, din septembrie 2021 și până în prezent, la nivel de țară, un mic caracter excendentar în aprilie și decembrie, în rest în fiecare lună a plouat mai puțin decât ar fi trebuit în mod normal să plouă. Deci, vă dați seama cât ar trebui să plouă pentru a ajunge să echilibrăm?!”, a subliniat meteorologul.
„Ar trebui să avem vreo două, trei perioade cu cicloni mediteraneeni, care să aducă niște ploi uniform distribuite, cu intensități variabile. Cum spuneau bunicii noștri: ploaie mocănească. După câteva episoade succesive, ar fi rețeta să ieșim dintr-o perioadă ca aceasta. Dar probabilitatea de apariție a ciclonilor mediteraneeni este mai ridicată în sezoanele de tranziție și în sezonul rece. În sezonul cald, frecvența lor este foarte redusă, pentru că ei sunt înlocuiți de aerul cald dinspre nordul Africii”, a conchis Gabriela Băncilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News