CCR: Insulta și calomnia înapoi în Codul Penal. Ce spune Danileț

Judecătorul Cristi Vasilică Danileț a publicat, marți, pe blogul personal, decizia Curții Constituționale a României prin care articolele 205 și 206 cu privire la insultă și calomnie au fost reintroduse în Codul Penal. 

Articolul 205 cu privire la insultă prevede „Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, ori atribuirea unei persoane a unui defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate”. Articolul 206 în care este incriminată calomnia prevede „Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public”.

În 2006, abrogate

În anul 2006 prin legea 278 cele două articole fusese abrogate pentru că prin amenințarea unei sancțiunile penale libertatea de exprimare poate fi grav afectată, pentru că chiar și în cazul în care este atinsă demnitatea unei persoane o pedeapsă penală este "disproporționată față de scopul urmărit prin sancționarea unor astfel de fapte.". Un al treilea argument adus în expunerea de motive a abrogării subliniază că în cazul în care libertatea de exprimare este exercitată abuziv, persoana lezată poate să obțină pe cale civilă repararea prejudiciului.

Între CCR și ÎCCJ

CCR a decis, în 2007, că legea 278/2006 este neconstituțională. Secțiile Unite ale ÎCCJ au decis, în 2010, că 278/2006 este constituțională, iar articolele care condamnă insulta și calomnia nu sunt în vigoare.  Pe 29 aprilie 2013, CCR a decis în unanimitate de voturi că ÎCCJ a greșit atât prin decizie, cât și prin implicare, despre care a stabilit că sunt neconstituționale. 

Judecătorul Danileț scrie că au fost "trei ani de încălcări sistematice ale drepturilor personale". El subliniază "Insultele și calomniile comise în public și mai ales prin intermediul presei de către simpli cetățeni, oameni politici și ziariști au devenit ceva curent. În absența unor sancțiuni penale, am asistat neputincioși la o lezare gravă și continuă a personalității umane, demnității, onoarei şi reputaţiei celor astfel agresaţi".

Cristi Vasilică Danileț consideră că sub cele două legi, 205 și 206, trebuie dă intre toate faptele care au adus atingere demnității înainte de 29 aprilie 2013. Mai exact este de părere că trebuie să intre toate faptele din  12 februarie 2007 până-n prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel