Cât de mult va fi afectată Rusia de sancțiuni. Analiza unor experți ruși. Punctele vulnerabile ale Moscovei

Cât de mult va fi afectată Rusia de sancțiuni. Analiza unor experți ruși. Punctele vulnerabile ale Moscovei / Foto: Pixabay, de Анна Иларионова
Cât de mult va fi afectată Rusia de sancțiuni. Analiza unor experți ruși. Punctele vulnerabile ale Moscovei / Foto: Pixabay, de Анна Иларионова

Presa din Rusia a făcut o analiză a impactului sancțiunilor anunțate de UE și SUA.

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR). Occidentul a anunțat că nu va lăsa acest pas fără răspuns și pregătește deja sancțiuni. Printre acestea, una dintre cele mai dureroase atât pentru afaceri, cât și pentru cetățeni poate fi interzicerea importului de produse de înaltă tehnologie în Rusia. Interfax a analizat ce sancțiuni în domeniul IT pot fi așteptate și la ce riscuri sunt pregătite companiile din Rusia.

Ce sancțiuni sunt prevăzute pentru Rusia

Oficialii de la Casa Albă au clarificat că astfel de restricții ar trebui să afecteze sectoare strategice pentru președintele Putin, inclusiv dezvoltarea inteligenței artificiale și a calculului cuantic, a apărării și a industriilor aerospațiale. Europa este, de asemenea, pregătită să sprijine sancțiunile tehnologice - la Conferința de la München, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că restricțiile ar afecta sectorul energetic și tehnologia înaltă.

De asemenea, este probabil ca Japonia să se alăture sancțiunilor în cazul unei invazii a Ucrainei. Potrivit ziarului Yomiuri, se preconizează limitarea exportului de tehnologii avansate în Federația Rusă, inclusiv semiconductori, tehnologii legate de inteligența artificială și robotică.

Totodată, premierul rus Mihail Mishustin la ultima ședință a Consiliului de Securitate l-a asigurat pe președinte că toate „riscurile au fost rezolvate”. "Înțelegem restricțiile, inclusiv la importul de tehnologii înalte. Avem grupuri de lucru, înțelegem ce decizii vor trebui luate. Trebuie să acționăm anticipat, vom face tot posibilul pentru a asigura dezvoltarea economică a Federației Ruse”, a asigurat el.

"Nu înseamnă încă o interdicție completă"


După cum a remarcat directorul executiv al Asociației Dezvoltatorilor și Producătorilor de Electronice (ARPE), Ivan Pokrovsky, posibilele sancțiuni nu înseamnă încă o interdicție completă. "Cea mai proastă opțiune nu este interdicția. Doar că fiecare transport necesită licențe. A obține o licență înseamnă a obține permisiunea, iar producătorii vor depinde dacă li se va acorda sau nu permisiunea", a explicat el.

"Dacă vor primi un refuz, vor fi nevoiți să caute un înlocuitor pentru această componentă sau să o dezvolte ei înșiși, iar acest drum, la rândul său, este lung și costisitor.", continuă el.

"Există mai multe departamente care sunt responsabile de restricții, dar cel mai adesea clienții ruși se confruntă cu restricții de control la export din partea Ministerului Comerțului.", a spus expertul.

„Există mai multe mecanisme de restricții. Există includerea companiilor în așa-numitele liste negre, de exemplu, organizații ale complexului militar-industrial, de asta se ocupă Departamentul de Comerț al SUA. Sau poți include întreaga țară. în categoria țărilor care amenință securitatea SUA, precum Coreea de Nord - acesta este un mecanism complet diferit, este tratat cu Trezoreria.Dar consecințele ambelor mișcări sunt că în loc de achiziții gratuite pe piața liberă, fiecare aprovizionare va necesita licență. Mecanismele diferă, dar totul se rezumă la faptul că fiecare aprovizionare va trebui să aibă permisiune.”, a spus Pokrovsky.

Cine vor fi primii afectați

„Acest lucru este lung, necesită forță de muncă, costisitor, dar nu înseamnă că totul se va opri complet și nu vor fi livrări”, a spus expertul.

Potrivit lui, în primul rând, acest lucru va afecta producătorii de masă pe scară largă: "În primul rând, nu sunt pregătiți pentru astfel de restricții. În al doilea rând, cantitatea de care au nevoie nu poate fi răscumpărată undeva în depozite".

Sancțiunile ar putea veni și din interiorul țării

El a menționat că producătorii înșiși, companiile private din Rusia pot impune singuri restricții furnizorilor ruși din cauza unor riscuri reputaționale sau de altă natură. „Factorul de auto-restricții pe care corporațiile globale îl vor introduce va lovi cel mai tare producătorii civili, care au nevoie de canale autorizate și cantități mari. Piața rusă poate fi importantă pentru companiile naționale mijlocii și mici dacă achizițiile clienților ruși au o pondere serioasă în afacerile lor. Dar pentru corporațiile globale, liderii de pe piața mondială reprezintă zecimi de procent din lume.”, a menționat expertul.

Probleme de aprovizionare

Într-o analiză a riscurilor de restricții de sancțiuni privind furnizarea de componente electronice, materiale și alte produse de înaltă tehnologie către Rusia, Pokrovsky a mai indicat că într-un scenariu dificil, problemele de aprovizionare ar putea apărea nu numai în sectorul IT. .

"Închiderile producției sunt probabil nu numai în industria electronică, ci și în industria auto, electrică și inginerie mecanică. Industria tehnologiei informației se va confrunta cu probleme semnificative, deoarece sancțiunile vor include restricții nu numai privind furnizarea de hardware, ci și software. și suport tehnic. Cele mai mari riscuri asociate cu refuzul de a sprijini hardware și software la facilitățile de infrastructură informațională", a scris el într-o recenzie trimisă marți membrilor asociației.

"Norii s-au adunat peste Elbrus"


Posibilele sancțiuni ar putea lovi cel mai greu producătorii ruși de procesoare, a explicat pentru Interfax o sursă familiarizată cu situația din industrie.

"Acum există panică pe piață. În Rusia, de fapt, nu există producție proprie de cipuri și există doar trei contractori serioși în lume - TSMC, Samsung și Intel, și toți sunt foarte dependenți de tehnologiile americane. Doar unul dintre ei a lucrat cu Rusia până acum - TSMC taiwanez. Cu toate acestea, Rusia este un client extrem de slab pentru aceltia, din cauza volumelor mici, comenzile rusești sunt plasate chiar la capătul cozii. „Într-o lume a penuriei de cipuri, aceasta va fi o ușurare pentru TSMC”, a explicat sursa citată.

Pentru producătorii ruși de procesoare, asta înseamnă dezastru, susține aceași sursă. "Sancțiuni similare au răsturnat chiar și Huawei. Poate că, dacă se ia o decizie politică, se poate aduce ceva fabricilor chineze - dar există procese tehnologice slabe și sunt inundate de comenzi interne.", a spus el.

În ceea ce privește produsele străine, în cazul în care Intel și AMD părăsesc piața, cel mai probabil livrările „gri” vor fi stabilite prin India, China sau Belarus, de exemplu, crede expertul. "Cu toate acestea, dacă interacțiunea cu producătorul este întreruptă, lanțurile tehnologice sunt rupte, acest lucru va complica foarte mult procesul normal de dezvoltare, reducând de mai multe ori eficiența inginerilor ruși. Este foarte dificil să folosiți tehnologii moderne fără sprijinul producătorilor, ” a subliniat sursa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel