Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Carol I, trădătorul Germaniei? Opinia istoricului Adrian Majuru

Andi Miron / 02 feb 2018 / 18:48 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, prezent vineri, 2 februarie la Interviurile DC News, a vorbit despre anii premergători Marii Uniri de la 1918.

Adrian Majuru a vorbit și despre Carol I, despre care a afirmat că a trădat tratatul secret, însă a fost fidel țării pe care a adoptat-o. În plus, Dr. Adrian Majuru a discutat și despre ponderea influenței franceze în România, net superioare celei Germane, evocând un episod istoric.

„Carol I a trădat-o. A trădat neutralitatea, în ciuda unui tratat secret, a unui pact semnat. Înseamnă că a fost fidel țării pe care a adoptat-o, ceea ce a cam surprins în Germania. Însă, a fost un dialog între împăratul Germaniei și Tzigara Samurcaș, în timpul ocupației, la Curtea de Argeș. Împăratul a vizitat mormintele rudelor sale, Carol I, Elisabeta și a fost o discuție legată de un fenomen foarte interesant, întrebându-ul pe Tzigara Samurcaș: `bun, comunitatea germană a fost foarte prezentă aici și dinamică, dar de ce nu i-a putut influența pe români mai mult decât limba și cultura franceză?`. Tzigara a spus `da, dar limba și cultura franceză a fost adusă de către ofițerii ruși, care au stat cam mult timp pe aici și au administrat principatele`, Kiseleff de pildă (...) `impactul a fost atât de puternic pentru că, după aceea, au stabilite culoare, nu numai intelectuale, dar și de colaborare politică cu Franța post-Napoleon`", a declarat istoricul.

Adrian Majuru este managerul Muzeului Municipiului București, fiind licențiat în Istorie la Universitatea din București (1997), unde a susținut și doctoratul în domeniul geografiei umane (2004). Are  permanent cursuri la Facultatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu".

 

Vezi AICI întreg interviul.

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24